Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Kada je vrijeme za korekcijske naočale

Mnogi se boje nošenja naočala iz ovih i onih razloga te stoga izbjegavaju odlazak k oftalmologu i škilje dok gledaju, pružaju ruke naprijed kako bi bolje vidjeli i slično. Sve te tehnike uzrokuju glavobolje i umor očiju te su pokazatelj kako je nužan oftalmološki pregled jer je došlo do pogoršanja vida i potrebe za nošenjem korekcijskih naočala. 

Stoga, pri pojavi takvih simptoma, nemojte odgađati odlazak oftalmologu koji će vam pregledati oči te vam dati pravu dijagnozu.

Godišnji pregled vida je nužnost

Brojni koji već koriste kvalitetne korekcijske naočale za bolji vid i nisu svjesni kako bi ih trebali mijenjati jer se vid mijenja s godinama pa usporedno s tim treba mijenjati i dioptriju. Ukoliko ste savjesni i idete na redovite godišnje ili polugodišnje oftalmološke preglede, uvelike ćete pomoći svojim očima i adekvatno čuvati njihovo zdravlje noseći primjerene naočale. 

Mnogi se boje nošenja naočala
Mnogi se boje nošenja naočala iz ovih i onih razloga te stoga izbjegavaju odlazak k oftalmolog

Što s oštećenim lećama

Suprotno brojnim mišljenjima, ogrebotine i oštećenja na lećama korekcijskih naočala nisu samo estetski problem. Naime, ukoliko dođe do oštećenja u obliki labavosti ili rastezanja korekcijskih naočala, one više ne odgovaraju korisniku što nije poželjno. 

Osim takvih poteškoća, vrlo često dolazi i do ogrebotina na lećama koje uzrokuju pogoršanje vida i umor očiju. Do oštećenja leća može doći ukoliko se 

naočale čiste vrućom vodom, a posebno skloni oštećenjima su modeli s antirefleksnim slojem te fotosenzitivne leće.

Pročitajte sljedeći članak: Oksimetar je vrlo koristan uređaj

Tijekom trenutne pandamije koronavirusa, jedan od uređaja koji vam mogu biti izrazito korisni je i oksimetar. Riječ je o malom, prijenosnom uređaju koji će izmjeriti zasićenost kisikom u arterijskom hemoglobinu, a osim toga će i izmjeriti puls, odnosno srčanu frekvenciju.

Održavanje korekcijskih naočala

Ukoliko imate sitne ogrebotine na lećama, problem možete ublažiti, a ponekad i u potpunosti smanjiti sami kod kuće i to tako da:

  1. ukolonite svu prašinu s naočala (mlaka voda i krpa od mikrovlakana)
  2. upotrijebite tekućinu za čišćenje naočala (za odstranjivanje mrlja)
  3. uzmite sodu bikarbonu ili pastu za zube (obratite pozornost da pasta nije abrazivna)
  4. pomiješajte sodu bikarbonu s malo vode dok ne dobijete gustu pastu
  5. pastu nanesite dobivenu pastu na sitne ogrebotine i polirajte kružnim pokretima vunenom krpicom
  6. to radite oko 30 sekundi
  7. naočale isperite naočale hladnom vodom
  8. osušite naočale
  9. ukoliko su ogrebotine i dalje vidljive, ponovite postupak
YouTube video

Stručnjaci savjetuju da leće nikad ne perete sredstvima za pranje prozora ili čišćenje glatkih površina jer neki od sastojaka takvih sredstava mogu oštetiti leće i premaze koji se koriste na naočalama. Isto tako, za brisanje korekcijskih naočala se ne bi trebali koristiti papirnati ručnici, toaletni papir, rub majice jer ih mogu oštetiti.

Postovi iz iste kategorije: