Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Povratak prirodi za bolje zdravlje uz ayurvedu

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina koja smatra da je život kombinacija osjećaja, inteligencije, tijela i duše te da je za postizanje idealnog fizičkog zdravlja ključno mentalno i duhovno zdravlje. U sklopu nje postoje mnogobrojni tretmani koji uključuju čišćenje ili balansiranje. 

Tretmani balansiranja uključuju uzimanje različitih preparata, vježbanje, post i masaže. Međutim, ključ svakog tretmana su tri dijela: Ahara, Vihara i Aushadhi, kao i maksimalna posvećenost i predanost klijenta samom tretmanu. 

Prehrana kao važan dio ayurveda tretmana

Unutar ayurveda tretmana, ahara znači prehrana i uključuje regulaciju prehrambenih navika. Svaka stavka ayurveda tretmana, pa i prehrana, temelji se na individualnim potrebama pojedinca. Jedna od mantri ovog tretmana je “Što je jednom čovjeku lijek, drugome može biti otrov”. Ta se mantra odnosi i na prehranu te je tijekom propisivanja plana prehrane izuzetno važno voditi računa o specifičnom problemu pojedinca kao i o njegovoj tjelesnoj konstituciji. 

Prehrana se regulira u ovisnosti o terapiji koja se prepisuje pojedincu. Kao dodatak prehrani uključuju se različiti biljni preparati, ovisno o godišnjem dobu. Dakle, ključno je u obzir uzeti sve individualne karakteristike pojedinca i njegovog problema, što će pomoći da se postigne uravnoteženo stanje organizma. 

Tretmani balansiranja uključuju uzimanje različitih preparata, vježbanje, post i masaže. Izvor slike: Thermana Laško

Za bolji životni stil

Ayurveda tretman uključuje i Viharu, odnosno životni stil. Kako bi se postigla ravnoteža cijelog organizma, važno je prilagoditi životni stil problemima i ciljevima pojedinca. Prilagodba životnog stila uključuje korigiranje dnevnog ritma, odnosno prilagođavanja rasporeda:

  • spavanja
  • buđenja
  • dnevnog odmora 
  • fizičkih aktivnosti
  • uzimanja obroka 
  • vježbi disanja 
  • održavanja osobne higijene 

Održavanje osobne higijene obavlja se uz pomoć posebnih ayurveda tehnika, a sama prilagodba rasporeda služi postizanju ravnoteže organizma. 

YouTube video

Važan element ajurvede

Treća stavka je aushadhi, odnosno posebni preparati biljnog, mineralnog i životinjskog podrijetla. Ovo je najbitniji element ajurveda tretmana, ali zasebno, bez Ahare i Vihare, neće dovesti do postizanja željenih rezultata. Preparati se trebaju uzimati po pažljivo planiranom rasporedu i kombinirati na poseban način i u pravilnim dozama. 

Ayurveda tretmane nikako nije preporučljivo provoditi na svoju ruku, već je potrebno pridržavati se uputa koje daju praktičari. Također, da bi ovakav tretman bio efikasan, osoba koja želi promjene treba biti spremna mijenjati životni stil u korijenu te biti posvećena i predana svakom elementu tretmana. Tretmane ajurvede možete pronaći i u nekim termama te tamo rade iskusne osobe koje će vam pomoći u postizanju tog sklada duše i tijela. Dostupne su i razne vrste pa svakako provjerite što koje terme nude.

Postovi iz iste kategorije: