Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Stvorite savršen travnjak uz sjeme za travu

sjemenje za travu

Trenutno je zima, zemlja je hladna ili čak zaleđena i prekrivena snijegom i teško bismo sada mogli početi sa sijanjem novog travnjaka. Bez obzira na to sijete li travnjak kako biste imali svoju oazu u dvorištu ili pak želite djeci stvoriti mjesto na kojem mogu nesmetano igrati nogomet, stvoriti savršen travnjak nije nimalo lako. 

Potrebno je pažljivo izabrati sortu trave, travnu smjesu, pripremiti tlo i jednom kada trava nikne, travnjak redovito kositi, održavati i zalijevati. Svatko želi da njegov travnjak bude zelen, gust i bujan, a uz malo truda i kvalitetno sjeme za travu, svatko to može i postići.

Vrste sjemenja za travu 

Postoji mnogo različitih vrsta kada je u pitanju sjeme za travu i travne smjese, a njihov odabir ovisi prvenstveno o namjeni travnjaka. Sjemena koja se mogu kupiti u online trgovinama mogu biti različita po sastavu, ali i po uvjetima u kojima će najbolje uspjeti, pa su to stavke o kojima treba prvo razmisliti. Najkvalitetnije vrste sjemena za travu su:

  • Engleski ljulj 
  • Vlasulje 
  • Livadna vlasnjača
  • Rosulje 
kvalitetno sjeme za travu
Da travnjak bude zelen, gust i bujan uz malo truda i kvalitetno sjeme za travu svatko može to postići.

Neke vrste uspijevaju samo na vlažnim područjima dok su druga otpornija i mogu uspjeti čak i na suhim ili sjenovitim mjestima. Prije kupnje i sijanja treba se dobro informirati o tome koja je vrsta sjemenja najbolja za prostor na kojem se planira posijati travnjak. 

Vrste travnih smjesa

Travne smjese su zapravo kombinacija različitih vrsta sjemenja za travu i one su također prilagođene različitim tipovima podneblja. Najbitnije vrste su:

  • Univerzalne travne smjese
  • Travne smjese za ukrasne travnjake 
  • Travne smjese za sunčana i suha područja 
  • Travne smjese za travnjake po kojima se gazi i sportske terene
  • Travne smjese za nadosijavanje 

Dakle, osim o podneblju i uvjetima u kojima želite da vaš travnjak raste, trebate razmisliti i o namjeni koju će imati, kako biste i prema tome odabrati najbolju travnu smjesu. 

Kada je najbolje posijati travnjak

Većina ljudi travnjake sije ili u jesen ili u proljeće. Premda nam se logičan izbor može činiti proljeće, idealno vrijeme za sijanje travnjaka zapravo je jesen, jer je tlo spremilo toplinu ljeta, a uz to su česte i padaline koje će tlo držati vlažnim i olakšati klijanje. 

YouTube video
Kada je pravo vrijeme za sijanje travnjaka?

Kada sijemo u proljeće, riskiramo da će se temperature prebrzo promijeniti i da će doći do perioda vrućina i suša tijekom kojih ćemo tlo teže držati vlažnim. Tražite li veliki izbor sjemena online trgovine biste svakako trebali provjeriti jer imaju veliki asortiman.

Postovi iz iste kategorije: