Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Od sjemenki do biljke

Vjerojatno ste puno puta vidjeli prekrasne biljke u raznim parkovima. Na posebnim mjestima, primjerice u botaničkim vrtovima, moguće je na jednom mjestu vidjeti razne vrste. Jeste li se kada zapitali kako su one narasle, od čega su nastale? Odgovor je vrlo jednostavan, nastale su od raznih sjemenki.

Upravo sjemenke su dijelovi biljke koje služe za njihovo razmnožavanje generativnim putem. Na prvi pogled izgledaju vrlo jednostavno i teško je shvatiti kako se iz njih kasnije može razviti prekrasna biljka.

Sjemenke

Klijanje je početni proces rasta biljke iz sjemenki

Sjemenke svake biljke se razlikuju i kako biste od njih mogli uzgojiti biljku, u većini slučajeva će biti potrebno da ih posadite u zemlju. Kada vlaga dođe do njih, pokreće proces klijanja. Taj proces bi mogli nazvati i rođenjem biljke jer kada sjemenka proklija, iz nje se polako krene formirati nova biljka.

Sjemenke

Kada se u zemlji korijen razgrana, a iznad zemlje se razviju i prvi listovi, ta novonastala biljka će se moći samostalno hraniti, odnosno klijanje je tada završeno.

Sjemenarne nude veliki izbor

Najveći izbor sjemenki se danas može pronaći u sjemenarnama. To su mjesta na kojima se nude sjemenke za razne vrste biljaka koje možete posaditi u svome vrtu, a neke čak i u teglama te ih možete pokušati uzgojiti u svome domu.

YouTube video

Osim u sjemenarnama, možete ih potražiti i u trgovinama s vrtnom opremom. Tamo ćete uglavnom pronaći nešto manji izbor, no ako ne tražite nešto posebno, vjerojatno ćete biti i više nego zadovoljni. Uglavnom su pakirane u prigodnim kutijama na kojima ćete vidjeti sliku biljke kakva se može očekivati kad izraste.

Pridržavajte se uputa za sadnju

Kako biste bili potpuni sigurni da će vaša biljka niknuti nakon određenog vremena, sjemenke morate ispravno posaditi na odgovarajuće mjesto. No, nemojte se ništa brinuti. Na svakom paketiću pronaći ćete detaljne upute o tome kako trebate postupati. Potrebno je samo pripaziti da ih posijete u odgovarajuće vrijeme. Naime, neke vrste zahtijevaju da se njihovo sjeme posadi u određeno vremensko razdoblje, primjerice na jesen.

Ako u nešto i niste sigurni, uvijek se možete obratiti prodavačima u takvim trgovinama koji će vam pomoći svojim savjetima.

Postovi iz iste kategorije: