Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Dizalica za auto uvijek dobro dođe

Dizalica za auto

Dizalica za auto neophodan je alat za svakog vozača, omogućujući jednostavno podizanje vozila radi zamjene guma ili popravaka nekih kvarova. Postoji nekoliko vrsta, svaka s posebnim karakteristikama i prednostima. Riječ je o autoopremi relativno malih dimenzija pa je svakako dobro da je imate u vlastitom automobilu, u prtljažniku, spremnu kad vam zatreba.

Možete ih kupiti u brojnim trgovinama s autoopremom i cijene se razlikuju ovisno o modelu. U ovom članku istražit ćemo vrste, kako ih pravilno koristiti te savjete za sigurnost pri rukovanju.

Vrste dizalica za auto

Dizalica za auto može se pronaći u brojnim trgovinama s autoopremom, a dolaze u različitim oblicima i veličinama, ovisno o potrebama korisnika. Najčešće vrste uključuju:

  • Mehaničke
  • Hidraulične 
  • Električne 

Mehaničke dizalice za auto, poput klasičnih trapeznih, najjednostavnije su i često dolaze kao standardna oprema u vozilima. Rade pomoću ručnog mehanizma koji podiže vozilo. Hidraulične, poput podnih modela, koriste tekućinu pod pritiskom za podizanje vozila, pružajući veću nosivost i stabilnost. Električna dizalica za auto, koja se obično priključuje na auto punjač, nudi najviše praktičnosti, omogućujući podizanje vozila pritiskom na gumb.

Korištenje autoopreme za podizanje

Pravilno korištenje dizalica za auto ključno je za sigurnost i učinkovitost. Prvo, važno je parkirati vozilo na ravnoj i čvrstoj podlozi kako bi se osigurala stabilnost tijekom podizanja. Prije korištenja dizalice, uvijek provjerite korisnički priručnik vozila za točne upute i preporuke.

YouTube video
Kako pravilno koristiti dizalicu za auto, podne dizalice i postolja za dizalicu da podignete svoj automobil i radite na njemu. Podizanje automobila na dizalicu za auto izgleda kao jednostavan postupak, ali morate imati na umu neke stvari kako biste bili sigurni tijekom rada.

Postavite je ispod vozila na predviđeno mjesto za podizanje, koje je obično označeno ili opisano u priručniku. Polako podižite vozilo dok ne postigne željenu visinu, osiguravajući da automobilska dizalica ostane stabilna. Kada je vozilo podignuto, koristite sigurnosne stope kako biste osigurali dodatnu stabilnost prije nego što započnete s radovima na vozilu. Nakon završetka, pažljivo spustite vozilo i provjerite da je sve sigurno i čvrsto postavljeno.

Savjeti za sigurnost pri rukovanju opremom za podizanje auta

Sigurnost je najvažniji aspekt pri korištenju dizalica za auto. Prvo i najvažnije, nikada je ne koristite na nestabilnim površinama poput pijeska ili blata. Uvijek koristite sigurnosne stope kako biste osigurali dodatnu stabilnost vozila dok je podignuto. Redovito pregledavajte auto dizalicu i održavajte je kako biste osigurali njezinu ispravnost i dugotrajnost.

dizalica za suto za podizanje vozila
Potražite ojačanu točku za dizalicu iza prednjih guma ili ispred stražnjih. Postavite dizalicu za auto ispod točke za dizalice na vašem automobilu. Podignite dizalicu okretanjem ili pritiskanjem poluge dok ne dodirne automobil. Nastavite podizati dizalicu dok se automobil ne podigne 7,6–15,2 cm od tla.

Nosite odgovarajuću zaštitnu opremu, kao što su rukavice i zaštitne naočale, kako biste se zaštitili od ozljeda. Ako niste sigurni u svoje vještine ili nemate odgovarajuću opremu, bolje je potražiti pomoć profesionalaca. Također, nikada ne ostavljajte vozilo podignuto duže nego što je potrebno i uvijek provjerite da su svi dijelovi sigurno pričvršćeni prije nego što ponovno krenete s vožnjom auta.

Postovi iz iste kategorije: