Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Ispravan ovjes za bolje držanje auta na cesti

Automobilski ovjes

Mnogi vozači koji imaju nešto više vozačkog iskustva i staža, vjerojatno su ponekad primijetili da im auto baš ne „leži“ najbolje na cesti. Pod tim izrazom se misli da držanje smjera vožnje, odnosno automobil se možda zanosi, poskakuje i slično. Iako postoje brojne stvari koje bi mogle biti uzrok toga, vrlo vjerojatno je problem u ovjesu auta. 

On je zaslužan za preuzimanje i apsorbiranje svih sila i vibracija koje se javljaju tijekom vožnje, a ujedno nam i osigurava udobniju vožnju. Zato je vrlo bitno da je ovjes automobila ispravan, odnosno da su svi njegovi dijeli ispravno podešeni.

Geometrija kotača

Kako bi ovjes automobila bio ispravan, vrlo je važna geometrija kotača. Ona se razlikuje od automobila do automobila te se ona uglavnom radi kada, primjerice, mijenjate zimske i ljetne gume. Vulkanizer tada sve podesi kako treba, no tijekom vožnje po neravnim terenima, geometrija kotača se poremeti i kotači više nisu dobro postavljeni, što loše utječe na automobilski ovjes.

Automobilski ovjes za Audi
Automobilski ovjes – kompletan kit za Audi

Zato, ako primijetite da vam se automobil zanosi, da imate problema u zavojima i slično, posjetite vulkanizera koji će prvo provjeriti kotače i po potrebi podesiti geometriju i time ovjes na automobilu opet dovesti u ispravno stanje.

Amortizeri kao važna komponenta

Amortizeri su zasigurno jedna od najvažnijih komponenti ovjesa na automobilu. Oni su zaslužni za zaustavljanje i usporavanje njihanja vozila tijekom vožnje što pridonosi udobnosti, ali i sigurnosti. Problem nastaje kod istrošenih amortizera jer zbog njih cijeli ovjes može stradati.

YouTube video
Video: “U Rikverc” EP06 – Dijelovi ovjesa (prvi dio)

Ako sumnjate u ispravnost, odnosno istrošenost amortizera, to možete lako provjeriti. Pri kočenju, automobil bi se uz ispravne amortizera trebao zaustaviti u tri njihanja. Ako primijetite više od tri njihanja, vrijeme je za zamjenu amortizera.

Dizalica za auto

Dizalice za auto su osnovni alat za svakog vlasnika automobila. Dolaze u različitim vrstama, uključujući mehaničke – trapezne, električne i hidraulične dizalice. U članku na linku ćemo raspravljati o važnosti odabira prave dizalice za vaše vozilo.

Ispravan ovjes za veću sigurnost na cesti

Kao što je slučaj i s brojnim drugim autodijelovima, ispravan ovjes automobila znači i veću sigurnost pri vožnji. Kao što je ranije navedeno, brojni problemi s kotačima, amortizerima i slično mogu dovesti do problema s auto ovjesom. To će u prvom redu biti vrlo opasno, jer:

  • Automobil bi mogao proklizati pri vožnji u zavojima
  • Put kočenja bi mogao postati duži
  • Gume bi se mogle brže trošiti
  • Mogla bi se povećati potrošnja goriva

Stoga, primijetite li bilo kakve neuobičajene simptome pri vožnji automobila, svakako se što prije uputite automehaničaru kako bi on popravio ovjes automobila ili pronašao kvar na nekom drugom dijelu automobila.

Postovi iz iste kategorije: