Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

ABS senzori u automobilu za sigurno kočenje

Moderni automobili prepuni su raznih senzora i brojnih tehnoloških noviteta. Neki od njih imaju za cilj zaštitu i veću sigurnost vozača i svih ostalih putnika, dok su neki ugrađeni samo zbog zabave ili bolje udobnosti u vožnji. Jedan od sustava koji se već dulje vrijeme ugrađuje u automobile je ABS za auto.

Stariji modeli uglavnom su imali isključivo kočnice koje su mogle zaustaviti auto u slučaju potrebe. To se nije pokazalo kao najbolje rješenje jer u slučaju da one otkažu, automobil se ne može zaustaviti. Zbog toga je dio obavezne opreme svakog novog automobila i ABS senzor za auto, odnosno poseban ABS sustav koji mora pomoći u tom slučaju.

Općenito o ABS sustavu za auto

ABS za auto predstavlja sustav koji se koristi pri kočenju, za učinkovito zaustavljanje automobila. To je skraćenica od „Anti-lock braking system“. Riječ je zapravo o vrlo jednostavnom sustavu. ABS senzori u autu omogućuju da gume ostaju na cesti prilikom kočenja, odnosno onemogućuju klizanje s ceste pa je zbog toga kočenje puno sigurnije nego kod automobila koji ga ne posjeduju. 

ABS sustav sadrži centralnu jedinicu koja prati rotaciju svakog kotača te vrši njihovu usporedbu. Ako primijeti da je brzina rotacije nekog kotača puno manja od brzine rotacije drugih kotača, ABS senzor za auto smanjuje silu kočenja na tom kotaču. A sve s ciljem da brzinu rotacije kotača vrati na onu kakva treba biti.

ABS sustav za auto
Jedan od sustava koji se već dulje vrijeme ugrađuje u automobile je ABS za auto.

Potražite automehaničara pri problemu s kočenjem

Ako tijekom vožnje primijetite da vam automobil više ne koči kao prije, vrlo vjerojatno je problem s:

Naravno, vama kao vozaču je u tom slučaju teško detektirati o čemu se stvarno radi pa je najbolje da u tom slučaju posjetite automehaničara. On će tada automobil spojiti na dijagnostiku te utvrditi o kakvom kvaru se radi te vam savjetovati daljnje korake. 

YouTube video

Zamjena ABS senzora u automobilu

U slučaju da je automehaničar provjerio i došao do zaključka da je stvarno došlo do kvara ABS senzora u autu, bit će ga potrebno zamijeniti. Savjetuje se da to napravite što prije jer njegov kvar itekako utječe na sigurnost u vožnji. 

Riječ je o tipskom dijelu automobila, odnosno razlikuje se od modela do modela. Možete ga potražiti u nekoj fizičkoj trgovini s autodijelovima ili se možete odlučiti za neku web trgovinu.

ABS zavorni sistem
ABS za auto predstavlja sustav koji se koristi pri kočenju, za učinkovito zaustavljanje automobila.

Postovi iz iste kategorije: