Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Jednostavnije parkiranje uz parking senzore

Parking senzori omugučavaju lakše parkiranje automobila

Brojni automobili novije proizvodnje posjeduju razne zanimljive dodatke koji vozačima olakšavaju vožnju ili je čine sigurnijom. Jedni od takvih dodataka su svakako parking senzori za auto koji vozačima olakšavaju parkiranje. Dolaze u raznim varijantama te mogu biti na različitim mjestima ugrađeni. Najčešći su stražnji jer pakiranje unatrag mnogim vozačima predstavlja problem.

Nekada su bili uglavnom rezervirani samo za one luksuzne aute, a danas nerijetko dolaze i kao dio serijske opreme uobičajenih auta. Čak i ako imate neki stariji model auta, postoji mogućnost da ih naknadno ugradite.

Ultrazvučni parking senzori

Najčešće korišteni su ultrazvučni parking senzori za auto. Oni se uglavnom ugrađaju sa:

  • Stražnje strane auta
  • Prednje strane auta

Naravno, češće su na stražnjoj strani, a omogućuju vozaču lagodnije parkiranje unatrag. Rade na način da ispuštaju zvuk i što je auto bliže nekog prepreci, zvuk postaje sve brži i dinamičniji. Kada je automobil gotovo dotaknuo prepreke, zvuk je neprekidan i to je vozaču znak da svakako treba odmah stati. Riječ je o vrlo jednostavnom dodatku, ali koji bi vas mogao spasiti od manjih ogrebotina ili većih udara koji bi rezultirali štetom.

Kamere za parkiranje

Osim gore nevedenih modela, moguće je kupiti i senzore za parkiranje s kamerom. Ekran za kameru se postavlja negdje u unutrašnjost automobila, a najbolje je ako se može iskoristiti da se ugradi kao dio središnje konzole. Sama kamera montira se na vanjski dio auta.

Parking senzori i kamera
Parking senzori i kamera

Funkcioniraju na način da čim se automobil krene pomicati unatrag, odnosno čim se na mjenjaču odabere vožnja unatrag, na ekranu će se pojaviti slika koju projicira kamera. Tako ćete pri vožnji još lakše procijeniti koliko ste blizu nekoj prepreci i stati na vrijeme.

Razni proizvođači autoopreme

Danas se na tržištu mogu kupiti parking senzori raznih proizvođača pa i njihove cijene variraju. Možete odabrati one vrlo jeftine nekih nepoznatih proizvođača, ali se odlučiti i za neke modele nekih renomiranih tvrtki koje proizvode autoopremu. Ovo drugo je svakako bolja opcija jer ćete sigurno dobiti kvalitetniji model parking senzora.

YouTube video
Top 5 parking senzora za auto

Ta kvaliteta se najviše očituje kod modela koji dolaze s kamerom. Jeftini senzori za parkiranje vrlo vjerojatno neće imati vrlo kvalitetnu kameru pa će i slika koju ona daje biti dosta loša u usporedbi s nekim skupljim modelom. A budući da je riječ o auto dodatku koji ćete koristiti gotovo svakodnevno, definitivno se isplati uložiti u neki bolji, skuplji model.

Postovi iz iste kategorije: