Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Današnjim modelima su potrebne razne tekućine za auto

Tekućine za auto

Iako se današnji modeli automobila sastoje od brojnih tehnološki naprednih dijelova koji do prije nekoliko godina nisu niti postojali, jedno im je zajedničko: i dalje se u njih ulijevaju razne tekućine za auto za razne namjene. Neke od njih ćete morati sami uliti u određenom trenutku, neke će vam doliti automehaničar kada posjetite njegov servis.

Bez obzira što vam zatreba u nekom trenutku, sve možete pronaći u mnogim trgovinama s autodijelovima, bilo da se odlučite za klasične fizičke trgovine ili posjetite neku web trgovinu. Ponuda je iznimno bogata i sve ćete vrlo često pronaći na jednom mjestu.

Vrste tekućina za auto

Tekućine za auto koje se danas koriste u svim vrstama automobila služe u razne svrhe. Neke od poznatijih su:

  • Motorna ulja
  • Rashladna tekućina
  • Tekućina za stakla
  • Aditivi za gorivo
  • Destilirana voda itd.

Uz njih, postoje još i razne druge tekućine o kojima vozači ne znaju mnogi i obično ih koriste samo automehaničara prilikom popravka, primjerice kočione tekućine za auto, tekućine za servo volan itd.

Ništa bez motornih ulja

Motorna ulja spadaju u najvažnije tekućine u automobilu zato što osiguravaju nesmetan rad raznim dijelovima motora, odnosno sprječavaju njihovo habanje. Zbog toga je vrlo važno redovito dolijevati novo motorno ulje u auto. Svaki proizvođač ima svoje preporuke kada je to najbolje napraviti, odnosno nakon koliko prijeđenih kilometara ili nakon određenog vremenskog perioda. Vrlo je bitno ne zanemariti taj podatak i sve raditi tako kako je propisano.

Motorna ulja spadaju u najvažnije tekućine u autu
Motorna ulja spadaju u najvažnije tekućine u autu zato što osiguravaju nesmetan rad raznim dijelovima motora, odnosno sprječavaju njihovo habanje.

Također, važno je pratiti preporuke proizvođača i koje točno motorno ulje odabrati, odnosno koju gradaciju jer će tako vaš motor i svi njegovi dijelovi optimalno raditi.

Aditivi za gorivo

Neki današnji automobili koriste i posebne aditive za gorivo koje proizvođači preporučuju da se redovito koriste. Ovakve tekućine za auto se uglavnom koriste kod dizelskih motora te pomažu na više različitih razina. Neki na taj način pročišćavaju gorivo, neki utječu na nemogućnost smrzavanja goriva pri vrlo niskim temperaturama i slično. 

YouTube video
Tekućine za auto koje se danas koriste u svim vrstama automobila su i aditivi za gorivo.

U svakom slučaju, neke ovakve tekućine za auto nisu neophodne, ali s obzirom da loše gorivo može utjecati na vijek trajanja motora, dugoročno se svakako isplati koristiti ih prema preporuci proizvođača auta. Na taj način ćete motoru osigurati dugoročni rad bez puno problema, a to će vam se itekako osjetiti na budžetu jer ćete morati rijetko posjećivati automehaničara.

Postovi iz iste kategorije: