Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Redovito čistite ogledala automobila

Vanjska ogledala automobila

Pri vožnji automobilom, bilo da je riječ o vožnji danju ili noću, vrlo je važno da imate dobru preglednost ispred, ali i straga i s boka. Za to su prije svega važna auto ogledala, odnosno vrlo je važno da su ona čista i održavana. Kada padne kiša, snijeg ili se jednostavno nakupi neke prljavštine, vozač ne može dobro vidjeti i to bi moglo dovesti do nesreće.

Ogledala automobila biste zato uvijek nakon takvih stvari trebali očistiti kako biste uvijek imali najbolji pregled s boka i iza vas. Na taj način biste ponekad mogli izbjeći i mogući sudar.

Pazite na mrtvi kut pri vožnji auta

Auto ogledala su dostupna na svakom vozilu u 2 oblika:

  • 2 vanjska
  • 1 unutarnje

Vanjska ogledala automobila su ona u koja biste trebali što češće pogledati jer biste tako mogli vidjeti kada vam se netko približava sa svake strane. Imajte na umu da se drugo vozilo može nalaziti u takvom položaju da ga ne možete vidjeti pomoću retrovizora, odnosno može biti u mrtvom kutu.

Zato je svako preporuka da pri svakom skretanju ulijevo ili udesno uvijek okrenete i glavu u tom smjeru kako biste provjerili ima li koga u mrtvom kutu.

Auto ogledala za vožnju unatrag

Za učinkovitu vožnju unatrag, primjerice kod parkiranja, važno je gledati unutarnje automobilsko ogledalo. Ono će vam pokazati što se nalazi iza vas kako ne biste u nešto udarili. Naravno, postoje i oni vozači koji se pri vožnji unatrag vole skroz okrenuti i tako voziti. Ipak, vožnja unatrag korištenjem unutarnjeg retrovizora je puno bolja opcija jer ujedno krajičkom oka možete vidjeti i što se događa ispred vas.

YouTube video
Tajna parkiranja sa auto ogledalima unatrag kao PROFESIONALAC

Naravno, noviji modeli automobila imaju i dodatnu pomoć u obliku parking senzora koji će vozaču signalizirati kada dođe do neke prepreke.

Kupnja modela ogledala automobila u trgovini

Ogledala automobila su svojstvena svakom pojedinom modelu auta. To znači da je za svaki model auto drugačije i ogledalo automobila, bilo da je riječ o onim vanjskim ili unutarnjem. Zato pri kupnji treba paziti da kupite odgovarajući model. 

Pri kupnji treba paziti da kupite odgovarajući model vanjskog ogledala.
Pri kupnji treba je paziti da kupite odgovarajući model vanjskog ogledala automobila.

Isto tako, cijene se mogu dosta razlikovati zbog toga što neki modeli posjeduju i dodatne električne dijelove zbog toga što omogućuju električno podešavanje i slično. Zato je svakako dobro paziti da slučajno retrovizorom ne zapnete o neki zid ili ogradu jer bi vas njegova zamjena mogla skupa koštati.

Postovi iz iste kategorije: