Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Zadnja svjetla automobila su zaslužna za sigurnost

Automobili su dio naše svakodnevice i ne možemo to izbjeći. Čak i oni koji ne voze, svaki dan su u okruženju vozača. Sigurnost na cesti prioritet je svima, stoga automobile treba redovito servisirati i paziti da su svi dijelovi funkcionalni – pogotovo autoelektronika. 

Svjetla, stop svjetla, žarulje, svjetla za registarske oznake, bočna svjetla… Sva su jednako bitna! Zadnja svjetla automobila posebno su bitna, prvenstveno zato što se u velikoj većini slučajeva netko vozi iza nas i dobro je u svim godišnjim dobima signalizirati osobi koliko je „blizu“.

Zadnja svjetla i njihova uloga

Zbog čega su zadnja svjetla toliko važna? Postoji nekoliko funkcija zadnjih svjetala među kojima su najvažnije ove u nastavku.

  • Zadnja svjetla su bitna za informiranje drugih sudionika u prometu jer na taj način noću znaju da se ispred njih kreće automobil.
  • Tu je i svjetlo za vožnju unatrag, koje je uvijek obojeno u bijelo i jače je, jer mora osigurati dovoljnu količinu svjetlosti za vožnju unatrag.
  • Postoje i zadnja svjetla automobila koja se često zovu štop svjetla, a njihova glavna svrha je obavijestiti vozača iza vas da mora smanjiti brzinu
Zadnja svjetla na automobilu
Zadnja svjetla su bitna za informiranje drugih sudionika u prometu jer na taj način noću znaju da se ispred njih kreće automobil.

Također, ne propustite sljedeći članak: Sjenila za auto su izvanredna zaštita od sunca

Kako popraviti zadnja svjetla?

Ovakvu vrstu popravaka nikako ne treba ignorirati – svjetla su izuzetno bitna, pogotovo kada se vozimo noću ili kad je vidljivost smanjena. Ako imate bilo kakav kvar ili pukotinu na svjetlima, bitno je što prije reagirati. Osim što dovodite sebe i ostale u opasnost, za takve situacije postoje kazne koje će svakako biti nepotreban trošak.

Ako ste voljni, možete se okušati u popravku i vidjeti koliko ste spretni. Zamjenu isto možete raditi sami, ali to se ne preporučuje baš svima – radije se obratite profesionalcu. Po pitanju popravka, postoje neki mali savjeti koje je dobro znati.

YouTube video

Provjera zadnjih svjetala

Provjera osigurača ponekad je problem koji uzrokuje gašenje oba svjetla. Ovisno o tome koji automobil imate, morate se raspitati i vidjeti gdje se kod vas nalazi kutija s osiguračima. Kad locirate osigurač za stražnja svjetla, pregledajte ga i vidite je li pregorio. Ponekad sam osigurač može biti slomljen i metalni dio osigurača može iskočiti. Dobro pripazite pri pregledavanju.

Provjerite žice i jesu li dobro povezana zadnja svjetla automobila. Kad podignete poklopac prtljažnika, možete vidjeti viri li koja žica i je li nešto iskočilo. Osim toga, treba provjeriti same žarulje unutar zadnjih svjetla. Ako jedno svjetlo ne svijetli dovoljno jako, to znači da je možda samo dio žaruljica pregorio.

Često možete kupiti smolu za popravak i rezervne žaruljice – ako ste spretni, zamjenu možete napraviti i sami.

Postovi iz iste kategorije: