Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Pucanje zupčastog remena može biti veliki trošak

Zupčasti remen spada u jedan od autodijelova za koji su čuli mnogi vozači. Iako mnogi ne znaju čemu točno služi, vjerojatno su čuli da bi u slučaju njegova pucanja imali nešto veći financijski izdatak. Neki drugi pak su se u to uvjerili iz prve ruke. 

A postoji i oni vozači koji su uvjereni da ga imaju, a kada jednom odu kod automehaničara i zatraže od njega da im provjeri u kakvom je stanju, saznaju da ga zapravo nemaju, već da umjesto njega imaju lanac u automobilu.

Rok trajanja zupčastog remena

Zupčasti remen u automobilu napravljen je od posebne gume, raznih sintetičkih vlakana i još nekih drugih sastojaka koji mu osiguravaju čvrstoću i dugotrajnost. Engleski naziv mu je “timing belt”, što bi u slobodnom prijevodu moglo biti “vremenski remen”. A to i nije daleko od istine s obzirom da on ima svoji očekivani vremenski rok trajanja. 

Taj rok trajanja ovisi o raznim čimbenicima i svaki proizvođač automobila će navesti neki svoj rok, ali u prosjeku je to oko 150 000 km. U svakom slučaju, kako se približavate toj brojci, potrebno je redovito kontrolirati stanje zupčastog remena kako biste ga zamijenili na vrijeme.

Funkcije zupčastog remena

Zupčasti remen automobila ima nekoliko funkcija. Glavna funkcija mu je pokretanja bregaste osovine, koja pak ima druge dvije funkcije:

  • Otvaranje ventila
  • Zatvaranje ventila

Za pogon zupčastog remena zadužena je remenica koja je spojena s radilicom. U slučaju puknuća, bregasta osovina više ne može izvršavati svoj zadatak, ali radilica se i dalje okreće. S obzirom da je ona preko klipnjača povezana s klipovima, doći će to njihovog sudara. Pri tome će doći do oštećenja ventila, no može doći i do puno veće štete, odnosno oštećenja glave motora.

YouTube video

Originalni i zamjenski zupčasti remen

Zupčasti remen u trgovinama uglavnom je dostupan u dvije varijante, kao originalan i kao zamjenski. Originalan  zupčasti remen proizvodi sam proizvođač automobila i u slučaju njegove kupnje možete biti sigurni da ste dobili potpuno prilagođen dio za vaš automobil.

S druge strane, brojne poznate i renomirane tvrtke, primjerice Bosch, proizvode zamjenske dijelove za automobile, između ostalog i zupčasti remen. Kvaliteta možda nije potpuno ista kao kod originalne varijante, no velika razlika u cijeni dovoljan je razlog da se brojni vozači okrenu upravo ovom rješenju.

Postovi iz iste kategorije: