Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Akumulator je osnovni dio za pokretanje automobila

Tijekom ljetnih dana vjerojatno nećete imati previše problema oko paljenja automobila i akumulator će raditi kvalitetno. No za vrijeme zimskih dana češći su problemi s paljenjem i za vrijeme zimskih minusa mnogima se zna dogoditi da ne mogu upaliti svoj automobil.

Što je akumulator?

Akumulator je dio automobila koji služi za njegovo paljenje, a nerijetko se naziva i baterija. Danas su najpopularniji olovni akumulatori, a razlikuju se po snazi. Kod novih automobila snaga potrebna za paljenje je veća, a u pravilu na današnjim automobilima napon je 12 V, a oznaka Ah označuje njihov kapacitet. Ako piše oznaka 50 Ah, to znači da taj akumulator može davati struju od 1 ampera u trajanju od 50 sati. To je naravno pravilo u idealnim uvjetima, dok za vrijeme niskih temperatura to može značiti i puno manje vremena. Osim toga na dugotrajnost akumulatora utječe i način vožnje, nekorištenje automobila duže vrijeme, vožnja po kratkim relacijama i slično.

Koliko traje akumulator?

Prosječni vijek trajanja akumulatora je oko 5 godina. U većini slučajeva kada kupite novi akumulator dobiti ćete garanciju na 2 ili 3 godine, a prije montiranja akumulatora u automobil proučite garantni list kako biste znali kako se koristi i montira da ne izgubite garanciju.

U idealnim uvjetima, odabirom kvalitetnog akumulatora i ispravnim korištenjem, njegovo trajanje može biti i preko 6-7 godina.

Redovno održavanje akumulatora mu produljuje vijek trajanja

Kao i kod svakog drugog auto dijela, tako i kod akumulatora, redovno održavanje može produljiti vijek trajanja. Jednom mjesečno potrebno je pregledati akumulator, kako bi se dopunila voda ili stegli spojevi.

  • Provjerite spojeve na akumulatoru i u slučaju da nisu čvrsti ih stegnite
  • Provjerite razinu tekućine u akumulatoru i u slučaju da je niska ju nadopunite
YouTube video

Prilikom punjenja budite oprezni, jer elektrolitska tekućina iz akumulatora štetno utječe u dodiru s kožom. Ljeti tekućina isparava puno brže, te ju je potrebno pregledavati češće.

Pročitajte sljedeći članak: Kvalitetnim moto rukavicama spriječite ozljede

Neke od ključnih odrednica izbora motociklističkih rukavica su: uslovi vožnje, praktičnost stila vožnje, materijali od kojih je napravljen i one koji mogu pružiti zaštitu i udobnost.

Gdje kupiti akumulator?

Akumulator možete kupiti u svim prodavaonicama specijaliziranim za automobile ili na benzinskim crpkama. Također, po nešto jeftinijoj cijeni akumulatori su dostupni i u raznim web trgovinama, te se nakon narudžbe dostavljaju na vašu adresu u roku od svega nekoliko dana. U slučaju da vam nije hitno, svakako preporučujemo kupnju preko interneta i uštedu.

Zupčasti remen ima svoj vijek trajanja pa se obavezno treba mijenjati, jer ukoliko dođe do pucanja, nastale štete znaju i deseterostruko nadmašiti cijenu zamjene dotrajalog remena. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: