Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Sustav navodnjavanja za vrt brine o vašim biljkama

Vrtlarstvo je hobi kojim se bave mnogi, bilo na balkonima stana u gradu, gdje rastu minijaturne biljke koje će zasladiti svako jelo ili u dvorištima, gdje lijepo uređen vrt cijelom prostoru daje šarm. Ima nešto smirujuće u radu sa zemljom, a ništa ne može pobijediti ni osjećaj koji dobijete kada napokon na svom tanjuru nađete plodove svog rada.

Ipak, koliko rad na vrtu može biti smirujuć, toliko može biti i naporan, pogotovo brinete li se o njemu sami. Stalno održavanje, okopavanje i zalijevanje biljaka može vremenom postati napor umjesto užitka, tim više ako se radi i velikom vrtu. Barem dio briga smanjit će vam sustav navodnjavanja za vrta, koji će osigurati da vaše biljke nikada nisu žedne.

Planiranje rada je pola posla

Ako ste se odlučili da montirate sustav navodnjavanja za vrt, prije kupovine svih potrebnih materijala potrebno je dobro isplanirati sustav. Najvažniji uvjet za montažu takvog sustava je postojanje izvora vode u blizini prostora na koji želite montirati sustav. S jedne strane to može biti prirodan izvor vode na koji je spojena pumpa, dok se s druge strane također možete odlučiti i za vodu iz vodovoda.

O tome koja je opcija financijski bolja ovisi mnogi stvari, poput pozicije vašeg vrta, postojanja infrastrukture na koju možete priključiti sustav za navodnjavanje vrta ili pak postojanje prirodnog izvora. Svakako se preporučuje odabir izvora koji će pouzdano i konzistentno moći dobavljati vodu i po najvećim sušama. Stoga odabir kišnice kao primarnog izvora, na primjer, nije dobra ideja.

Tip sustava navodnjavanja za vrt

Nadalje također treba odrediti sustav navodnjavanja za vrt koji će osigurati dovoljno vode za biljku, ali joj također neće ni štetiti. Izravni mlaz često može negativno utjecati na biljku i rast pa je sustav koji se najčešće preporuča kap-po-kap. Takvi sustavi za navodnjavanje ne rade nikakvu štetu te ne uzrokuju pomjeranje zemlje, a sam sustav navodnjavanja gotovo direktno dolazi do korijena biljke, pa se tako smanjuju gubitci vode.

https://www.youtube.com/watch?v=A8-KP-ixibo

Ipak, neke vrste bolje podnose sustave s raspršivačima ili mikro raspršivačima, koji vodu u kapljicama raspršuju po tlu i listovima biljke. Prije nabave sustava navodnjavanja za vrt, svakako se preporučuje provjeriti koju vrstu navodnjavanje biljka preferira. Na taj način se mogu smanjiti gubitci vode i maksimalno povećati urod u vašem vrtu.

Znate da se sjemenke svake biljke razlikuju i kako biste od njih mogli uzgojiti biljku, u većini slučajeva će biti potrebno da ih posadite u zemlju. Više o tome ako slijedite linku.

Postovi iz iste kategorije: