Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Ne štedite pri odabiru rasvjetnih tijela

Mnogi ljudi pri uređenju svog interijera zaboravljaju na važnost rasvjetnih tijela u prostoru i nerijetko njihov izbor prepuste nekom drugom. Ili pak urede cijeli interijer i shvate da su zaboravili kupiti rasvjetna tijela za neku od prostorija ili pak za sve prostorije. 

Osim dekorativnosti, ona su vrlo bitna kao funkcionalni element svake prostorije, a kako ne biste pogriješili pri odabiru, u nastavku donosimo neke od važnih savjeta.

Različite vrste rasvjetnih tijela

Prilikom nego kupite rasvjetna tijela i odlučite o njihovom pozicioniranju te estetici, vrlo je važno znati koje to sve vrste danas postoje na tržištu. Evo osnovne podjele na:

  • unutarnja – mogu biti podna, zidna ili stropna, ugradbena, samostojeća ili viseća, a cilj im je osvjetljavanje unutarnjih prostorija
  • vanjska – najčešće se odnosi na različite vrste lustera, lanterni koje osvjetljavaju prostore poput vrtova i terasa
  • sigurnosna – najčešće podrazumijeva ona poput reflektora sa senzorom koji se postavljaju na uglovima kuće, na stubištima kako bi najprije osigurali sigurnost hodanja, ali i sigurnost od lopova
Rasvetno tijelo
Prilikom nego kupite rasvjetna tijela i odlučite o njihovom pozicioniranju te estetici, vrlo je važno znati koje to sve vrste danas postoje na tržištu.

Funkcionalnost rasvjete prije svega

Pri kupnji i postavljanju rasvjetnih tijela najprije se odlučuje o tome koja vrsta će se postaviti u određenoj prostoriji u kuću/stanu ili na određenom mjestu u nekoj od prostorija. Primjerice, hoće li to biti ambijentalna rasvjeta, sigurnosna rasvjeta, estetska, direktna, jaka, centralna rasvjeta i slično. 

Stručnjaci kažu kako se pri odabiru najbolje voditi svim navedenim elementima u bilo kojoj od njihovih verzija. Dakle, nije važno je li samostojeća lampa u dnevnom boravku samo estetski prihvatljiva već je važno i da dobro osvjetljava jer rasvjetna tijela prvenstveno tome i služe. 

YouTube video

Odabir glavnog svjetla

Nakon zadovoljavanja funkcionalnih uvjeta, vrlo je važno odabrati jedno rasvjetno tijelo koje će u prostoriji biti glavno i koje će biti pozicionirano na stropu prostorije. S obzirom da neka imaju sposobnost smanjenja odbljeska, dobro ih je imati u prostorijama u kojima često boravite, učite ili čitate. 

Pročitajte sljedeći članak: Kamen za interier je najljepši ukras prostoru

Prirodan se kamen za interier može vrlo lako uklopiti u svaki stil uređenja interijera i može se uspješno implementirati u svaki dom. On je vrlo elegantno rješenje koje ne zahtijeva velike građevinske radove, a poseban plus je svakako i njegovo lako održavanje.

Kada je pak riječ o lusterima kao najčešćem modelu u mnogim domovima, dobro je znati da, ukoliko ga odaberete kao glavno svjetlo u prostoriji, trebate ga postaviti na oko 60 centimetara iznad stola, ukoliko se on nalazi u blagovaonici. Ovakav način postavljanja sprječava jarku svjetlost koja bi ometala blagovanje svojim jarkim i blještavim svjetlom. 

Zato, sad kad znate određene detalje, zaputite su u neku trgovinu s rasvjetnim tijelima i pronađite one idealne komade za svoj dom.

Postovi iz iste kategorije: