Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Ne štedite pri odabiru rasvjetnih tijela

Mnogi ljudi pri uređenju svog interijera zaboravljaju na važnost rasvjetnih tijela u prostoru i nerijetko njihov izbor prepuste nekom drugom. Ili pak urede cijeli interijer i shvate da su zaboravili kupiti rasvjetna tijela za neku od prostorija ili pak za sve prostorije. 

Osim dekorativnosti, ona su vrlo bitna kao funkcionalni element svake prostorije, a kako ne biste pogriješili pri odabiru, u nastavku donosimo neke od važnih savjeta.

Različite vrste rasvjetnih tijela

Prilikom nego kupite rasvjetna tijela i odlučite o njihovom pozicioniranju te estetici, vrlo je važno znati koje to sve vrste danas postoje na tržištu. Evo osnovne podjele na:

  • unutarnja – mogu biti podna, zidna ili stropna, ugradbena, samostojeća ili viseća, a cilj im je osvjetljavanje unutarnjih prostorija
  • vanjska – najčešće se odnosi na različite vrste lustera, lanterni koje osvjetljavaju prostore poput vrtova i terasa
  • sigurnosna – najčešće podrazumijeva ona poput reflektora sa senzorom koji se postavljaju na uglovima kuće, na stubištima kako bi najprije osigurali sigurnost hodanja, ali i sigurnost od lopova
Rasvetno tijelo
Prilikom nego kupite rasvjetna tijela i odlučite o njihovom pozicioniranju te estetici, vrlo je važno znati koje to sve vrste danas postoje na tržištu.

Funkcionalnost rasvjete prije svega

Pri kupnji i postavljanju rasvjetnih tijela najprije se odlučuje o tome koja vrsta će se postaviti u određenoj prostoriji u kuću/stanu ili na određenom mjestu u nekoj od prostorija. Primjerice, hoće li to biti ambijentalna rasvjeta, sigurnosna rasvjeta, estetska, direktna, jaka, centralna rasvjeta i slično. 

Pročitajte sljedeći članak: Sudoperi za sve vrste kuhinja

Kuhinja je mjesto na kojem ćete provoditi dosta vremena kuhajući. Zato je vrlo bitno da imate funkcionalno uređen prostor, kako bi vam sve bilo nadohvat ruke, kako biste imali mjesta za odlaganje stvari i slično. Vrlo bitna je tako kuhinjska ploča na kojoj ćete pripremati puno stvari za kasnije kuhanje. No, uz nju, vrlo je bitan i sudoper.

Stručnjaci kažu kako se pri odabiru najbolje voditi svim navedenim elementima u bilo kojoj od njihovih verzija. Dakle, nije važno je li samostojeća lampa u dnevnom boravku samo estetski prihvatljiva već je važno i da dobro osvjetljava jer rasvjetna tijela prvenstveno tome i služe. 

YouTube video

Odabir glavnog svjetla

Nakon zadovoljavanja funkcionalnih uvjeta, vrlo je važno odabrati jedno rasvjetno tijelo koje će u prostoriji biti glavno i koje će biti pozicionirano na stropu prostorije. S obzirom da neka imaju sposobnost smanjenja odbljeska, dobro ih je imati u prostorijama u kojima često boravite, učite ili čitate. 

Pročitajte sljedeći članak: Kamen za interier je najljepši ukras prostoru

Prirodan se kamen za interier može vrlo lako uklopiti u svaki stil uređenja interijera i može se uspješno implementirati u svaki dom. On je vrlo elegantno rješenje koje ne zahtijeva velike građevinske radove, a poseban plus je svakako i njegovo lako održavanje.

Kada je pak riječ o lusterima kao najčešćem modelu u mnogim domovima, dobro je znati da, ukoliko ga odaberete kao glavno svjetlo u prostoriji, trebate ga postaviti na oko 60 centimetara iznad stola, ukoliko se on nalazi u blagovaonici. Ovakav način postavljanja sprječava jarku svjetlost koja bi ometala blagovanje svojim jarkim i blještavim svjetlom. 

Zato, sad kad znate određene detalje, zaputite su u neku trgovinu s rasvjetnim tijelima i pronađite one idealne komade za svoj dom.

Postovi iz iste kategorije: