Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Anksioznost i metode liječenja

Jedne od najčešćih bolesti današnjice, koje se sve češće javljaju i kod mlađe populacije, su anksioznost i depresija. Iako ih mnogi ne smatraju bolestima, one to uistinu jesu i u slučaju da se zanemaruju i ne tretiraju pravilno mogu prouzročiti veće probleme kod ljudi. Kroz današnji tekst upoznati ćemo vas s ovim opakim poremećajem, te načinima na koje ga možete tretirati. 

Što je anksioznost?

Anksioznost ili tjeskoba predstavlja mentalni poremećaj, zbog kojeg se umanjuje kvaliteta života i dovodi zdravlje u rizik. Najlakše se može opisati kao kombinacija stresa i negativnih misli, a postoje oblici u kojima osoba konstantno ima probleme s anksioznosti ili se oni javljaju u određenim situacijama. Anksioznost se smatra bolešću kada je prisutna dugo vremena i kada ju osoba ne može kontrolirati.

Anksioznost ili tjeskoba predstavlja mentalni poremećaj

Simptomi anksioznosti

Anksioznost se veoma lako može prepoznati prema načinu razmišljanja i negativnim mislima, te po ponašanju. Osim osobe koja ima problema s tim poremećajem, veoma lako je mogu prepoznati i osobe u blizini. U slučaju da ste kod nekog bližnjeg prepoznali probleme tjeskobe ili depresije, tada je korisno savjetovati ga i usmjeriti da potraži pomoć. 

YouTube video

Psihički simptomi anksioznosti

Neke od misli koje mogu sugerirati na anksioznost su:

  • „Ne mogu se više nositi s time, poludjet ću!“
  • „Zabrinut sam, nitko me ne voli i svi će me napustiti.“
  • „Ne osjećam se dobro i uvijek se brinem što će se dogoditi.“
  • „Previše misli mi se mota po glavi, ne mogu više ovako.“

Fizički simptomi anksioznosti

Neki od fizičkih simptoma koji mogu ukazati na anksioznost su:

  • Problemi sa spavanjem
  • Umor, iscrpljenost i glavobolje
  • Problemi s probavom
  • Napetost u leđima i vratu

U slučaju da se anksioznost ne krene tretirati na vrijeme, tada se može razviti depresija, koja kod ljudi predstavlja znatno veće probleme.

Liječenje anksioznosti

Anksioznost se može izliječiti i iako vam možda djeluje kao da ste u problemu i iznad vas se nalazi crn oblak koji vas uvijek prati, to ne mora trajati zauvijek. Veoma je bitno da pronađete uzrok problema i što vas tjera na negativno razmišljanje. Potrudite se razgovarati s bližnjima i reći im sve što vas muči, kako bi oni sve te informacije mogli oblikovati i pomoći vam pronaći uzrok i rješenje problema.

Psihoterapija

U slučaju da ne želite neke stvari dijeliti s ljudima koje poznajete, psihoterapeut vam može biti od odlične pomoći. Osim što će sve što mu kažete ostati između vas, on ima iskustva u psihoterapiji te će vam najbolje moći pomoći oko rješenja problema.

Postovi iz iste kategorije: