Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Anskioznost je bolest današnjice

Anksioznost

Unatoč svim benefitima koje današnje društvo, život i način života donose, ipak treba obratiti pozornost i na sve one nedostatke ovog dinamičnog i brzog života. Naime, upravo su dinamičan život i velika očekivanja jedni od najčešćih razloga zbog kojih ljudi pate od anksioznosti. 

To je psihički poremećaj koji se karakterizira kao stalna budnost tijela koje zbog prevelike količine podražaja reagira na različite načine. Kod nekoga će anksioznost biti slabija, a kod nekoga jače izražena, no, govorimo li općenito, ona kod svih utječe na kvalitetu života.

Uobičajeni simptomi anksioznosti

Današnji život je takav da se stres gotovo podrazumijeva u životu svih, pa čak i djece. Upravo zbog sveprisutnosti stresa mnogi zanemaruju ozbiljnije simptome kao što je anksioznost, pripisujući sve stresu. 

Ipak, iako je stres jedan od glavnih uzročnika anksioznosti, njezini simptomi se razlikuju, a najčešće je to po svojoj svom intenzitetu i po svom trajanju. Kako biste ih na vrijeme prepoznali u nastavku vam donosimo popis onih najčešćih, a to su:

  • zabrinutost, razdražljivost, zastrašujuće i apokaliptične misli, problemi s koncentracijom, nervoza
  • nesigurnost, asocijalnost, pasivnost
  • hiperventiliranje, povišeni krvni tlak, lupanje srca, bljedilo kože, grčevi ili drhtanje mišića, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev

Kao što je vidljivo, simptomi anksioznosti pojavljuju se na nekoliko različitih razina pa je vrlo važno na vrijeme prepoznati i reagirati.

Razgovor može pomoći s ovim problemom

Iako u našoj kulturi odlazak kod psihoterapeuta, psihologa ili psihijatra nisu popularni koraci, zbog čega ih brojni ne poduzimaju, u današnje vrijeme više nego ikad vrlo je važno voditi računa o svojoj mentalnoj higijeni. Upravo je odlazak kod psihoterapeuta jedan od načina na koji se osobe koje pate od anksioznosti mogu izliječiti od iste ili barem smanjiti pojavu simptoma i učestalost pojave istih u svome životu. 

Kod psihoterapeuta se osobe koje pate od anksioznosti mogu izliječiti.
Odlazak kod psihoterapeuta jedan je od načina na koji se osobe koje pate od anksioznosti mogu izliječiti.

S obzirom da s obzirom na to da je psihoterapeut stručna i obučena osoba, on ili ona će kroz razgovor pomoći osobi da se nauči nositi sa simptomima anksioznosti. Također će naučiti osobu kako reagirati u određenim stresnim situacijama.

Možete si pomoći i sami

Ukoliko ne želite ili iz financijskih i drugih razloga ne možete posjetiti psihoterapeuta, anksioznost možete pokušati smanjiti i sami. Naime, stručnjaci navode kako ju je moguće staviti i pod kontrolu čak i samostalno i to:

YouTube video
Kako možete sami pobediti anksioznost?
  • Educirajući se o njoj
  • Provođenjem više vremena u prirodi
  • Baveći se sportskim i rekreativnim aktivnostima
  • Povođenjem vremena s prijateljima
  • Odmaranjem

Zato ako patite od tog problema, pokušajte ga riješiti i sami na jedan ovih načina.

Postovi iz iste kategorije: