Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Važan dio ispušnog sustava automobila

Osnovna funkcija katalizatora

Katalizator za auto ima zadatak smanjiti ispušne plinove, kako ne bi dolazilo do onečišćenja. U ispušnom sustavu može se pronaći sljedeće:

  • Voda
  • Ugljični dioksid
  • Ugljični monoksid – plin koji nastaje u stanju kada ima manje kisika.
  • Dušikov oksid –  nastaje pri vrlo visokim temperaturama izgaranja. Nema boje i mirisa, a na ljude djeluje tako da im irtirira dušne puteve i negativno utječe na plućna tkiva.
  • Ugljikovodici – nastaju kada smjesa ne izgori u potpunosti zbog manjka kisika; vrlo su neugodnog mirisa, a i dokazano je da su kancerogeni.

Unutar automobilskog katalizatora nalaze se brojni kanali kroz koje prolaze ispušni plinovi. Na njima se nalazi više slojeva raznih materijala, popit platine i paladija koji su zaslužni za stvaranje kemijskih procesa. Temperatura koja se unutar njega razvija je između 400 i 800 ° Celzijevih, čime se ti štetni plinovi pretvaraju u bezopasne. 

YouTube video

Katalizatori kod benzinskih i dizelskih motora

Auto djelovi se uglavnom razlikuju ovisno o tome je li riječ o onima za vozila s benzinskim ili dizelskim motorom. Ista stvar je i kada je u pitanju auto katalizator. Tako se mogu razlikovati dvije vrste:

  • Oksidacijski – koriste se kod dizelskih motora i uspješno smanjuju količinu ugljičnog monoksida i ugljikovodika
  • Trostruku (trosmjerni) – koriste se kod benzinskih motora te osim što smanjuju količinu ugljičnog monoksida i ugljikovodika, smanjuju i dušikove okside

Čitajte i sljedeći članak: Amortizeri automobila zaduženi su za udobnost vožnje

Automobilski amortizeri odgovorni su za udobnost prilikom vožnje i eliminiraju neželjene vibracije.

Postavljaju se uglavnom vrlo blizu ispušne grane. Kod nekih automobila to baš i nije praktično pa se za njihovo postavljanje koristi drugačija metoda, odnosno montiraju se u obliku uloška u usisnoj grani. Neki automobili čak i nakon ugradnje katalizatora imaju problema sa zadovoljavanjem normi vezanih uz ispušne plinove pa je jedini način da ih zadovolje ugradnja dva, a ponekad i tri katalizatora.

Postovi iz iste kategorije: