Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

EGR ventil je prijatelj okoliša

EGR ventil nije jako poznat pojam svim vlasnicima automobila, ali nakon upoznavanja s ventilom i njegovom svrhom, većina vozača će se oduševiti njegovim karakteristikama i ekološki usmjerenoj funkciji koja blagotvorno djeluje na okoliš.

Ovo posebno vrijedi za odgovorne vozače, koji su iznimno ekološki osviješteni, za nove vozače koji ne žele loše utjecati na svoj okoliš, ali i za stare znalce za volanom – oni su svi svjesni velikih prednosti EGR ventila.

EGR ventil direktno utječe na količinu ispušnih plinova automobila

EGR je skraćenica pojmova “Exhaust Gas Recirculation”, što prevedeno s engleskog jezika znači “recirkulacija ispušnih plinova”. Ovaj naziv nas upozorava na glavnu funkciju EGR ventila: smanjivanje emisije ispušnih plinova u atmosferu.

EGR ventili se stoga koriste kod svih vozila i postoje benzinski i dizelski EGR ventili koji čak i funkcioniraju na različit način.
Funkcioniranje EGR ventila je vrlo jednostavno: ventili tijekom vožnje jedan dio ispušnih plinova preusmjeravaju natrag u smjeru cilindara i tako smanjuju plinsku emisiju i prekomjerno ispuštanje tih plinova u atmosferu.

EGR ventili su se pokazali iznimno bitni u ovom slučaju jer smanjuju ispuštanje dušikovih oksida u atmosferu i time sprječavaju dodatno zagađenje.
Bitno je naglasiti da se to događa jer temperatura prilikom sagorijevanja goriva ne prelazi točku koja će stvarati dodatni dušikov oksid. Pametno, zar ne?

EGR ventili mogu se pohvaliti smanjivanjem ispušnih plinova čak do brojke od 30%, no tako visoka brojka u stvarnosti funkcionira kod pravilnog rada već zagrijanog motora.
Stoga većina modernih motora ima ugrađene egr ventile koji pokazuju osviještenost automobilske industrije i njihovu ekološku orijentaciju.

EGR ventil postoji već osamdeset godina

Prvi EGR ventil nastao je sredinom 20. stoljeća, ali početak 80-ih, kada je automobilski gigant Chrysler napravio moderni ventil koji može raditi optimalno i pod traženim temperaturama, se smatra začetkom EGR ventila kakav danas poznajemo.

YouTube video

Chrysler je uspio u onome u čemu mnogi nisu mogli: napravio je sustav koji je dio plinova vraćao natrag u cijev motora što je smanjilo temperaturu izgaranja, a samim time i količinu plinova koja se emitirala u zrak.

EGR ventil izuzetno zahvalan kod benzinskih automobila

Benzinski automobili bolje su prihvatili EGR ventile u vožnji, nego automobili na dizel gorivo, ali EGR ventili su ipak bitniji kod dizelaša s obzirom na to da dizelaši više onečišćuju zrak.
Za ovo postoji sasvim jednostavan razlog, a to je da se dizelski motori brže prljaju i lakše se stvara čađa, tada može doći do lošijeg rada motora i stvaranja neugodnog zagušljivog mirisa. U ovakvim situacijama često je potrebno staviti nove ventile jer se stari ne mogu dovoljno dobro očistiti.

EGR ventil je kvalitetan ventil koji pomaže vašem autu

Iako uvijek postoje vozači kojima su EGR ventili nebitni, nemojte biti jedan od njih. Blokiranjem rada EGR ventila vaš će automobil možda voziti mrvicu brže, ali ne možete to zadovoljstvo brzine mjeriti s ogromnim utjecajem vašeg auta na kvalitetu zraka oko vas, naročito ako ga vozite na svakodnevnoj bazi, godinama.

Egr ventil

Naravno da postoji mogućnost isključivanja, tj. blokiranja kanala ventila, a mnogo je jednostavnije kod starijih modela koji imaju jednostavnije nego kod modernih automobila kod kojih je motor povezan sa software-om. No, niti jedan mehaničar vam neće preporučiti tu opciju jer su svjesni da ćete bez EGR ventila teško proći sve zahtjevnije eko-testove i da biste radi toga mogli imati problema na tehničkom pregledu.

Veliki “plus” je i njegovo omogućavanje lakog prolaza na eko-testiranjima tijekom tehničkog pregleda. Svakako je dobra strana i ona koja opisuje egr ventile kao ekološko oruđe za čišći zrak. Možda niste znali da EGR ventili smanjuju potrošnju goriva? Zbog toga su ekonomski isplativa investicija koja omogućuje malo uštede.

Automobilski ovjes

Pročitajte i članak sa naslovom Ispravan ovjes za bolje držanje auta na cesti.

Održavanje EGR ventila

Vožnja na kratkim relacijama nije dobra za EGR ventile jer takvim načinom vožnje vrlo lagano dolazi do začepljenja, a posebno mu smeta neredovan servis motora i prerijetka izmjena ulja.
Kada je riječ o začepljenju, EGR ventil ne morate kupiti, samo ga morate demontirati i očistiti što je potrebno prepustiti profesionalcima.

Postoji nekoliko simptoma začepljenog EGR ventila, a najčešći su nemiran rad motora u praznom hodu, podrhtavanje, smanjena snaga i pojačani dim iz ispuha.
Ako je EGR ventil potrebno zamijeniti, ovaj će trošak biti malo veći no nakon zamjene ventila proći će godine prije nego što ćete primjetiti da ventil treba vašu pažnju. Kupnja u internetskoj web trgovini autodjelovima če biti najbrža solucija problema.

Lanci za snijeg cijena. Lanci za snijeg važan su dio zimske opreme i nude sigurnu vožnju na snijegu. Obavezni su u uvjetima zimskog režima prometa. Čitajte više …

Gledring postavlja među vodeće proizvođače na tom području, a sami svojim najvećim uspjehom smatraju vjerne i zadovoljne stranke koje su sa njima još od samoga početka. Čitajte više …

Auto presvlake proizvedene su od originalnih tehničkih materijala za auto industriju koje i proizvodjači automobila koriste za proizvodnju sjedišta svojih vozila. Čitajte više …

Iako nevidljiv, akumulator za auto je vitalni, sastavni dio Vašeg vozila. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: