Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Vodilice su ključni element strojeva

Klizne vodilice za ladice

Vodilice za strojeve su ključni element u njihovom radu, a osim u strojevima, možemo ih pronaći i na raznim drugim mjestima. Strojevi su nam olakšali proizvodnju i omogućili povećavanje proizvodnje s manjom radnom snagom. Za upoznavanje s vodilicama ne morate zaviriti u strojeve, jer se one nalazi i na raznim drugim mjestima, poput ormara ili radnog stola s ladicama. Naizgled veoma jednostavan dio, ključne su za pravilno funkcioniranje mnogih stvari.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s njima i objasniti koje sve vodilice razlikujemo ovisno o primjeni. Također, na kraju teksta donosimo vam trgovinu gdje možete pronaći razne elemente za strojeve po odličnim cijenama.

Što su vodilice?

Vodilice su elementi koji, kao što im sam naziv govori, imaju zadatak da vode neke dijelove stroja. One mogu osiguravati pravocrtno gibanje pomičnih dijelova stroja i igraju veoma važnu ulogu u radu. Prisutne su u uređajima koji služe za proizvodnju, raznom namještaju i strojevima koji se nalaze u svakom kućanstvu. Njihov zadatak je osigurati pomičnost dijelova s minimalnom silom trenja i lakoćom pokreta.

Vodilice su elementi koji vode neke dijelove stroja
Klizne vodilice za strojeve ormar, ladice, …

Klizne vodilice

Postoje razne vrste, a najpopularnije su klizne vodilice za strojeve. One su najzastupljenije i najkorištenije, a svrha im je da pomiču dijelove s velikim opterećenjem. Izrađuju se od raznih materijala i veoma su glatke, kako bi trenje prilikom guranja bilo minimalizirano.

Nerijetko se klizne vodilice dodatno podmazuju, kako bi lakše klizile, a neke najpoznatije vrste prema obliku su:

  • prizmatične
  • cilindrične
  • plosnate

Podmazivanje kliznih vodilica

Klizne vodilice izrađuju se od materijala koji su otporni na habanje, poput:

Ovi materijali osiguravaju dugotrajnost, no negativna strana je što mogu otežati klizanje. Zbog toga se vodilice nerijetko podmazuju, kako bi se smanjilo trošenje materijala i olakšala lakoća pokreta. S redovnim podmazivanjem pobrinuti ćete se za dugotrajnost vodilica.

Elastične vodilice s oprugama

Elastične vodice s oprugama koriste se kod dijelova koji nemaju jako opterećenje na sebi. One također omogućavaju pravocrtno gibanje, no kod njih ne postoji trenje, jer između pomičnog i nepomičnog dijela nema dodira. Tako su i dijelovi sačuvani od habanja, no nije ih moguće koristiti za neke dijelove koji su pod opterećenjem.

YouTube video

Tuli trgovina s dijelovima za strojeve

Ako vam trebaju vodilice, valjci, ležajevi ili neki drugi dijelovi za strojeve, odličan odabir je web trgovina tuli.hr. U trgovini su po odličnim cijenama dostupni svi dijelovi za zamjenu ili izradu određenih stvari, a prednost je educirana korisnička podrška koja će vam pomoći prilikom kupnje. Ako tražite neki dio, ali niste sigurni što vam treba, slobodno im se obratite za pomoć!

Postovi iz iste kategorije: