Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Ogledalo – savršeni ukras svake prostorije

Ogledalo je oduvijek bilo popularan ukras mnogih prostorija. Prisjetimo se samo carskih palača i dvoraca u kojima se nalazilo u baš svakoj prostoriji. Većina antiknog namještaja u nekom svom dijelu je imala i ogledalo, a obično je bila riječ o komodi ili toaletnom stoliću.

Danas je obavezan dio namještaja, a osobito je popularno predimenzionirano ogledalo koje se postavlja u dnevni prostor za boravak, ulazni hodnik, spavaću sobu pa čak i kupaonicu. 

Najvažnije pravilo kod kupovine ogledala je da se stilski uklapa u ostatak prostorije u koju ćete ga smjestiti i da kupite ogledalo dobre veličine s obzirom na veličinu prostorije.

Koje ogledalo kupiti?

Ogledalo je odlična dekoracija za dom i može učiniti puno toga za prostor, pa ujedno ima i dekorativnu i praktičnu funkciju. On male prostore čini većima, a mračnije svjetlijima. Najvažnije pravilo kod kupovine ogledala je da se stilski uklapa u ostatak prostorije u koju ćete ga smjestiti i da kupite ogledalo dobre veličine s obzirom na veličinu prostorije. 

Ogledala su raznih veličina i vrsta pa možete birati između zidnih, stolnih i podnih gledala od kojih svako ima svoje čari i može odlično izgledati u svakoj prostoriji.

Ako vam se sviđa poseban izgled koji prostoru daje podno ogledalo, prilikom kupnje istoga morate obratiti pozornost na nekoliko stvari. Iako ga mnogi smještaju u hodnik vi ga možete slobodno smjestiti u bilo koju prostoriju, samo neka bude veća. Spavaća soba je često dobar izbor za podno jer daje prostoriji šik izgled, a i vama daje mogućnost da isprobavate razne odjevne kombinacije gledajući se u punoj veličini.

Obavezno izmjerite visinu stropa prostorije u koju ćete ga staviti, a uobičajeni prosjek koji pristaje većini ljudi je 170 x 70. Ako živite u kući ili stanu s visokim stropom tada svakako uzmite veće ogledalo, barem 190 x 90. Ogledalo morate birati i po visini ukućana, jer svaki od njih bi se trebao moći vidjeti u njemu bez obzira na to koliko je visok.

Kvalitetnije i skuplje varijante podnih ogledala imaju i ugrađene kotačiće tako da ga lako možete seliti po svim prostorijama u stanu.

Gdje smjestiti ogledalo?

Jedno od idealnih mjesta za smještaj ogledala je hodnik. Hodnici su obično malo skučeni pa ih ogledalo čini većima, stvara osjećaj dobrodošlice i od velike je pomoći pri izlasku iz kuće i bacanju još jednog pogleda na svoj outfit prije izlaska.

Ako ga želite smjestiti u dnevni boravak svakako ga postavite preko puta prozora kako bi vam unio više svjetlosti u sobu. Ogledalo za kupaonicu često je vrlo jednostavno, ali ako želite unijeti dašak elegancije slobodno uzmite s okvirom ili ugrađenom rasvjetom duž okvira.

YouTube video

Ako ste se odlučili za ogledalo u dnevnom boravku tada ga postavite da reflektira svjetlost lampe i pomogne na taj način dodatno osvijetli vaš prostor.

Postovi iz iste kategorije: