Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Jednostavne društvene igre za sve generacije

Iako kada pričamo o društvenim igrama najčešće mislimo na različite kartaške igre, Monopoly, Čovječe, ne ljuti se, vrlo malo je poznato kako postoje i druge vrste koje dodatno pomažu razvoju vaše djece. 

Naime, ovisno o dobi djeteta i njegovim sklonostima, moguće je birati između velikog broja matematičkih društvenih igara ili igara slovima i riječima, u nastavku donosimo i nekoliko takvih prijedloga koje biste svakako trebali uzeti u obzir prilikom kupnje.

Društvena igra za sve generacije

Postoje i društvene igre koje ne morate kupiti, već ih jednostavno možete igrati bez ikakvih posebnih pomagala. Jedna od takvih je i tzv. abecedni dijalog. Za nju su potrebne najmanje dvije osobe, a evo i kako se ona igra:

  1. igra započinje tako što jedan od igrača počinje u sebi izgovarati abecedu i na znak stop, izgovara slovo na kojem je stao
  2. zadatak drugog igrača je to da izgovori rečenicu u kojoj prva riječ počinje odabranim slovom
  3.  igra se nastavlja tako da sljedeći igrač pokreće dijalog, ali u njegovoj rečenici prva riječ počinje sljedećim slovom abecede (nižu se rečenice abecednim redom)
  4. može se kreirati i priča u kojoj će samo početna slova rečenica odgovarati redoslijedu abecede

Ukoliko igru igrate s manjom djecom, dijete može izabrati slovo, a vi ćete smisliti rečenicu koja počinje tim slovom, a zatim i onim sljedećim.

Društvene igre
Društvene igre pomažu djeci da se razvijaju, a ovisno o dobi djeteta i njegovim sklonostima, moguće je birati između velikog broja matematičkih društvenih igara ili igara riječi i riječi.

Kad igra potakne djecu na istraživanje

Druga didaktička društvena igra je nabrajanje pojmova koji počinju slovima abecede. Kategorije mogu biti životinje, biljke, države ili predmeti, a igra traje sve dok se ne iscrpe svi pojmovi na zadano slovo. 

Prednost ove društvene igre je i u tome što može potaknuti dijete na čitanje enciklopedija i knjiga koje govore o nekoj od tema čime će obogatiti svoj rječnik, ali i znanje o nekoj temi. 

YouTube video

Zabavite se igrom pričanja priča

Jedan od prijedloga društvene igre za djecu je i zajedničko pričanje priče koja se može razvijati na različite načine. Primjerice možete krenuti s poznatim pričama tijekom koje će svaki od igrača reći po jednu rečenicu kojom prati razvoj priče, radnju, likove. Na taj način se može stvoriti i potpuno nova, dosada neispričana i neobična priča izgovaranjem posebnih, osobno osmišljenih rečenica. 

Isto tako, na početku je moguće postaviti pravilo o tome da svaki igrač prije izgovaranja svoje rečenice mora ponoviti ono što je prije čuo, odnosno sve do tada izgovorene rečenice. Odlično je igrati ovu zabavnu društvenu igru s obitelji na način da dijete započne priču jednom rečenicom, pa se na  nju potom drugi ukućani nadovežu s povezanom rečenicom.

Postovi iz iste kategorije: