Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Obnovljeno a novo!

Taman ste uspjeli uštedjeti nešto novaca za crne dane kad ono kompjuter vam zadaje probleme i postaje nemoguće raditi na njemu. Čovjek bude sklon razmišljati da se sve utorilo protiv njega. U potrazi za računalom koje će obuhvatiti sve vaše potrebe ali neće unakaziti vaš budžet naišli ste na oglas koji ističe opis “obnovljeno računalo”.

Prvo što vam padne na pamet je da je to računalo korišteno. Tko zna na koji način, u koje svrhe i kakva osoba je bila u pitanju. Možda je kompjuter kupljen od nekog klinca koji je samo igrao igrice, možda od nekog poslovnjaka kojemu je dosadio a možda nije korišten uopće.

Zašto obnovljeno ako nije korišteno?

Obnovljena računala nisu nužno korištena prije. Zašto se onda zovu ‘obnovljena računala’? Objasnit ćemo u nastavku teksta.

Obnovljena računala imaju nižu cijenu od svojih ‘original’ verzija iz jednostavnog razloga. Prodavač ga iz nekog razloga ne može prodati kao novi uređaj.

U svakom slučaju, obnovljena računala kupljena kod ovlaštenog prodavača uključuju i jamstvo na uređaj. No to nije jedini razlog. Kod ovlaštenog prodavača možete biti sigurni da je računalo stvarno obnovljeno te ćete vjerojatno i vi imati opciju vratiti ga u slučaju da niste zadovoljni iz nekog razloga. Ili dio dodatne opreme.

U slučaju da kupac odluči vratiti već kupljeni ali nekorišteni uređaj jer je shvatio da je izabrao krivi primjerak, prodavač ili proizvođač ne može prodati isti uređaj kao novi i u tom slučaju, premda nije korišteno računalo je klasificirano kao obnovljeno računalo.

Ako računalo nakon proizvodnje iz bilo kojeg razloga ne prolazi testiranje originalnog proizvođača također biva obnovljeno. U ovom slučaju obnovljena računala nisu bila niti plasirana za prodaju. Obnovljeno je kako bi prošlo testiranje što znači da su detalji popravljeni i dovedeni na poželjnu razinu.

Još jedan slučaj u kojem obnovljena računala nisu prije korištena od treće strane jest kad računala budu dio otkazane narudžbe. Na primjer, ako neka tvrtka kupuje određeni broj računala za svoje radnike i na koncu shvate da je narudžba prevelika, svi komadi koji su dio otkazane narudžbe idu na obnavljanje.

Obnovljena računala ovog tipa nisu niti napustila skladište ali pravilo kaže da moraju biti obnovljena. To podrazumijeva da i cijena treba biti spuštena.

Obnovljeno može značiti bolje od originala

U idealnom svijetu postavke obnovljenog računala su jednake kao i kod novog proizvoda istog tipa. Obnovljena računala mogu biti preuređena od strane proizvođača ili treće strane. U slučaju da kupujete svoje obnovljeno računalo od treće strane, prije preuzimanja nove akvizicije, uvjerite se da komponente odgovaraju vašim potrebama.

Logično je zaključiti da obnovljena računala od treće strane neće biti postavljena na tvorničke postavke i ono najvažnije – nećete dobiti garanciju na dugotrajnost uređaja.

YouTube video

Važno je naglasiti da kupovina obnovljena računala ne znači nužno da ćete dobiti i ostale komponente poput monitora, operativni sustav, bežičnom mrežnom karticom i druge važne komponente. Savjetujemo da prije ovako velikog koraka provjerite i komponente koje će vam dobro doći i u budućnosti.

Ako ste vrsni u radu s računalom i razumijete se u sustav i kako komponente rade zajedno, možete također naručiti obnovljene dijelove i sastaviti sami svoje obnovljeno računalo.

Postovi iz iste kategorije: