Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Spasite dragocjene podatke s hard diska

Mnogi će se složiti da su podaci na hard disku ono najdragocjenije što imate na računalu. Bez obzira što ste možda svoje računalo skupo platili, odnosno imate u njemu skupocjene komponente, podaci su ono što vrijedi puno više. Pokvarene komponente mogu se zamijeniti, no izgubljeni podaci ponekad mogu značiti puno veću katastrofu, pogotovo kada je riječ o važnim poslovnim podacima koji vam trebaju za poslovanje.

Srećom, postoje tvrtke koje nude posebne vrste usluge, odnosno restauraciju hard diska, koje u određenoj mjeri mogu spasiti podatke.

Razne vrste restauriranja hard diska

Restauriranje hard diska koje nude neke specijalizirane tvrtke razlikuju se ovisno o načinu na koje je došlo do njegove havarije. Restauracija hard diska može pomoći spasiti podatke kod:

  • Formatiranih hard diskova
  • Grešaka u operativnom sustavu
  • Fizički oštećenih hard diskova

No, u slučaju havarije i prije nego se odlučite za ove usluge, morate biti svjesni da te usluge ne nude 100-postotnu učinkovitost te da će ovisiti o vrsti kvara.

Samostalno spašavanje podataka

Restauriranje hard diska možete pokušati i sami, odnosno korištenjem nekih programa koji služe u te svrhe. Neki su besplatni, a neki se plaćaju i uglavnom vam mogu pomoći kod slučajno obrisanih podataka ili u slučaju nekih softverskih problema. Imate li nekih fizičkih problema s mjestom za pohranu, ovakvi programi vam vjerojatno neće biti od koristi, već ćete morati potražiti pomoć profesionalaca koji u te svrhe koriste posebne uređaje.

YouTube video

Postupak spašavanja podataka s hard diska

Kada vam se dogode problemi u radu računala i kada shvatite da ste izgubili neke podatke, a metode koje ste sami pokušali kod kuće vam nisu pomogle, onda vam još preostaje restauracija hard diska koju će vam odraditi neka specijalizirana tvrtka. Prvi korak je da im odnesete hard disk, nakon čega će ga oni prvo detaljno pregledati kako bi utvrdili o kakvom se kvaru radi te procijeniti što možete očekivati od njihovih usluga. Ako ste zadovoljni s njihovom procjenom, tek onda će oni krenuti s restauriranjem hard diska.

Kako biste izbjegli ovakve situacije, potrebno je djelovati preventivno. Redovito radite sigurnosne kopije hard diska, posebno važne podatke spremajte na neko sigurno mjesto, primjerice na USB stick ili u neki cloud servis. Tako ćete u slučaju neke havarije brzo vratiti podatke koje ste izgubili i brzo nastaviti s radom tamo gdje ste stali.

Prečitajte još članak: Servis za mobitel svih proizvođača.

Postovi iz iste kategorije: