Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Veća sigurnost za posjetitelje web stranica

Danas se na internetu mogu pronaći brojne interaktivne web stranice koje omogućuju određenu komunikaciju između posjetitelja i internetske platforme. Najčešće se ta komunikacija temelji na slanju određenih podataka od korisnika prema web stranici i obrnuto. Ovdje se odmah može primijetiti koji se problem ovdje može javiti, a on je vezan uz sigurnost. Šalje li korisnik osjetljive podatke, poput broja kreditne kartice, a treća osoba dođe do njih, to postaje vrlo opasno.

SSL certifikat
SSL certifikat možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki

Zato se vlasnici takvih interaktivnih stranica uglavnom odlučuju za postavljanje nekog sigurnosnog mehanizma, a kao jedan od boljih se pokazao SSL certifikat koji je dostupan u više različitih vrsta.

Sigurnost web stranice

SSL certifikat je sigurnosni mehanizam web stranice pomoću kojeg se šifriraju podaci koji se šalju prema i s web stranice. U te svrhe se koriste dvije vrste ključeva za šifriranje:

  • Javni
  • Privatni

Kako bi se poruke mogle dešifrirati, potrebna su oba ključa. To znači da čak i ako se netko domogne podataka koji se šalju između korisnika i servera, neće ih moći dešifrirati jer neće imati potrebne ključeve. 

YouTube video

Sami prepoznajte sigurnu web stranicu

Posjećujete li web stranice koje od vas ne očekuju da im šaljete neke osjetljive podatke, tada nije niti bitno posjeduju li one SSL certifikat. No, ako primjerice posjećujete neku web trgovinu, gdje se očekuje da im pošaljete svoje osobne podatke, kao i podatke o plaćanju, vrlo je bitno da se uvjerite da je ta web trgovina sigurna, tj. da je na njoj instaliran SSL certifikat. A to ćete saznati na dva načina:

  • Adresa web stranice počinje s https, umjesto uobičajenog http protokola
  • Ovisno o internetskom pregledniku, pokraj adrese web stranice će stajati ikona lokota

Iako niti činjenica da neka web trgovina ima SSL certifikat nije garancija potpune sigurnosti, ipak je puno manja šansa da vaši podaci dospiju u pogrešne ruke.

Ugovorite SSL certifikat

SSL certifikat možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki, bilo onih u Hrvatskoj ili u svijetu. Mnoge od njih nude vam i mogućnost ugovaranja ostalih srodnih usluga, poput registracije domena ili hostinga web stranica. Također, ugovorite li više usluga na jednom mjestu, vrlo je izgledno i da ćete dobiti određeni popust.

Stoga, posjedujete li vlastitu web trgovinu, svakako uložite u ugovaranje SSL certifikata kako biste svojim potencijalnim kupcima pružili više sigurnosti pri kupnji.

Postovi iz iste kategorije: