Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Sigurnija web trgovina uz SSL certifikat

internetski SSL certifikat

Danas živimo u svijetu kojim su zavladale razne informatičke i tehnološke usluge i inovacije. Puno toga odnosi se i na način na koji se koristi internet. Veliki broj ljudi svakodnevno koristi računala i internet te vrlo često putem interneta kupuje razne stvari. Internet je omogućio svakome iz bilo kojeg kutka svijeta da kupi nešto od nekoga s drugog kraja svijeta, sve u nekoliko klikova mišem.

Zbog velike popularnosti web trgovina, treba biti oprezan pri kupnji. Postoje i oni koje žele iskoristiti naivnost kupaca. Kako biste bili sigurniji da kupujete s neke dobre web trgovine, provjerite ima li SSL certifikat instaliran na svojim web stranicama.

SSL certifikat kao oznaka sigurnosti

Iako SSL certifikat ne može 100% jamčiti da je neka web stranica potpuno sigurna i da vam se ništa loše neće dogoditi, činjenica je da su takve web stranice puno sigurnije od običnih. Ono što SSL certifikati rade je šifriranje komunikacije između servera i vas kao korisnika korištenjem javnog i privatnog ključa. U praksi to znači da sva komunikacija koja ide od vas prema serveru i obrnuto se šifrira na jednoj (polazišnoj) strani i dešifrira na drugoj (odredišnoj strani).

SSL certifikat instaliran na web stranici
Provjerite ima li web trgovina SSL certifikat instaliran na svoji web stranici. Činjenica je da su takve web stranice puno sigurnije od običnih.

Tako čak i da neka osoba uspije presresti tu komunikaciju, neće moći doći do sadržaja poruke jer neće imati odgovarajuće ključeve za dešifriranje.

Kako prepoznati sigurne web stranice

Sigurne web stranice, odnosno one koje imaju instaliran SSL certifikat možete prepoznati na dva načina:

  • U web pregledniku pokraj naziva internetske adrese će se prikazati ikona lokota (klikom na nju, otvoriti će se svi dostupni podaci u certifikatima)
  • U web pregledniku internetska adresa počinje standardom https, umjesto uobičajenih http

Naravno, još jednom je važno napomenuti da internetski SSL certifikat ne može u potpunosti jamčiti vašu sigurnost pri posjeti nekoj web trgovini, ali svakako se možete osjećati puno sigurnije nego kada on ne bi postojao.

Čitajte i sljedeći članak: Carnet domene su mnogima najbolja opcija

Prilikom odabira domene, imate različite opcije, ali ako je vaš prioritet hrvatsko tržište, onda je najbolje odabrati nacionalne domene, koje se još nazivaju i Carnet domene jer nude brojne prednosti.

Gdje ugovoriti instaliranje certifikata

Internetski certifikati mogu se ugovoriti putem raznih informatičkih tvrtki, bilo da se odlučite za neku domaću ili stranu. U većini slučajeva moći ćete odabrati različite pakete koji imaju uključene certifikate različitih razina, od onih najjeftinijih do onih najskupljih. Te najskuplje varijante ujedno i osiguravaju najveću razinu zaštite pa ako imate web trgovinu, svakako se isplati investiranje u takav paket.

YouTube video
Kako instalirati HTTPS SSL certifikat na vaše Wordpress web mjesto

S druge strane, korisnici će imati više povjerenja u web trgovinu koja ima adekvatne sigurnosne mehanizme pa bi vam to moglo donijeti i više potencijalnih kupaca.

Postovi iz iste kategorije: