Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Carnet domene su mnogima najbolja opcija

Prilikom postavljanja web stranica na internet, morate napraviti više odluka koje kasnije mogu itekako utjecati na njihovu posjećenost. Prije svega, morate odabrati dobar naziv domene koji će biti lako pamtljiv, a dobro je i da je na neki način povezan sa sadržajem. Nakon toga morate web stranice postaviti na neki server, odnosno računalo koje je stalno povezano na internet kako bi im korisnici mogli pristupiti u bilo koje vrijeme.

Prilikom odabira domene, imate različite opcije, ali ako je vaš prioritet hrvatsko tržište, onda je najbolje odabrati nacionalne domene, koje se još nazivaju i Carnet domene jer nude brojne prednosti.

Želite li se predstaviti domaćem tržištu, a ne želite za to izdvojiti puno novca, onda se možete odlučiti za besplatne Carnet domene.

Odakle naziv Carnet domene

Carnet je hrvatska akademska i istraživačka mreža koja se bavi raznim informatičkim uslugama. Između ostalog, zaduženi su za upravljanje hrvatskom nacionalnom domenom koja je lako prepoznatljiva po ekstenziji .hr. Upravo zbog te poveznice između organizacije koja je za njih zadužena, mnogi ih danas nazivaju i Carnet domene. 

Postoje dvije vrste Carnet domena:

  • Naplatna
  • Besplatna

Svaka ima svoje prednosti i mane i prije nego se odlučite na ugovaranje jedne od njih, dobro proučite što vam koja nudi. 

Besplatno rješenje za web stranice

Želite li se predstaviti domaćem tržištu, a ne želite za to izdvojiti puno novca, onda se možete odlučiti za besplatne Carnet domene. One imaju određena ograničenja, kao što su određena pravila u nazivu koja moraju biti ispoštovana i slično. Uz to moguće je registrirati samo jednu takvu po korisniku.

Nekim korisnicima će ta ograničenja biti previše i neće im odgovarati ta vrsta, dok će nekima biti i više nego dovoljno.

YouTube video

Naplatna nacionalna domena

Odlučite li se pak za naplatnu nacionalnu domenu, postupak registracije i kasnije administracije će zapravo biti gotovo isti kao i u slučaju registracije neke globalne domene. To znači da će naziv biti proizvoljan te ćete moći registrirati više takvih Carnet domena na svoje ime. 

Zbog toga, mnogi se odlučuju za registraciju upravo takve vrste. Uz to, odlična prednost je i činjenica da imate ekstenziju .hr, po kojoj će korisnici i prije nego otvore web stranice naslutiti da je riječ o hrvatskoj web stranici. Osim toga, Carnet domene ćete moći bolje rangirati na poznatim pretraživačima za određene ključne riječi koje će upisivati korisnici iz Hrvatske. A upravo to je vrlo važno za daljnji rast i uspjeh web stranica.

Postovi iz iste kategorije: