Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

HR domena glavna je domena Republike Hrvatske

Internet domena je adresa web stranice i ujedno najvažnija stvar koja razlikuje web stranice jednu od druge. Najpoznatije eksteznije domena zasigurno su .com i .net, no HR domena (https://www.plus.hr/domene glavna je ekstenzija za web stranice koje se baziraju na Hrvatsku Republiku.

Što je internet domena?

Internet domena veza je koja spaja korisnika sa web hostingom koji mu prikazuje podatke s web stranice. Ona je potpuno unikatna i sastoji se od glavnog dijela i ekstenzije. Glavni dio u najčešćem slučaju je ime brenda ili kratki opis web stranice, a ekstenzija domene je njen nastavak. Najčešće su nastavci .com, .net ili .org, no za stranice koje su namjenjene državljanima Hrvatske Republike glavni nastavak domena je .hr. Domena HR je hrvatska ekstenzija za web stranice koje se baziraju na ovo područje. Kao i svaki drugi nastavak HR domena registrira se kod određenih firmi koje nude registriranje domena, a cijena joj je nešto skuplja u odnosu na ostale popularne nazive.

Koje ekstenzije domena razlikujemo?

Najpoznatije ekstenzije domena su zasigurno .com i .net koje koriste gotovo sve najpoznatije svjetske web stranice. U novije vrijeme svi moderni start up-ovi registriraju se na domenama ekstenzija .io jer su mnoga popularna imena tih nastavaka dostupna, što nikako nije slučaj za popularne .com i .net domene.

S druge strane svaka država ima svoj nastavak domene i svaka web stranica koja je namjenjena isključivo toj državi trebala bi imati taj nastavak domene. Tako je domena HR nastavak Hrvatske republike i na njoj se nalaze neki najpoznatiji hrvatski web portali.

Zbog čega odabrati HR domenu?

Glavna prednost kojom se HR domena diči je to što ona odmah ukazuje na to da je stranica namjenjena državljanima Hrvatske. Ovaj nastavak ima i prednost kod raznih pretraživača namjenjenim pretraživanju hrvatskih web stranica, pa je tako veća vjerojatnost da će Google.hr internet pretraživač prikazati imestranice.hr ispred imestranice.com.

YouTube video

Besplatna domena HR

Prema zakonu sve firme registrirane u Republici Hrvatskoj imaju pravo na besplatnu .hr domenu. Budući da se internet domene registriraju na period od godine dana, ukoliko nemate firmu ili obrt potrebno je na godišnjoj bazi plaćati pristrojbe za registraciju domena HR, a moguće ju je registrirati kod svakog registra domena.

 

Postovi iz iste kategorije: