Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Provjera domene prije registracije

Zbog pandemije virusa u svijetu i sve veći broj država koje uvode totalni lockdown, internet postaje sve popularniji. Sva poslovanja danas su prisiljena da budu dostupna na internetu, a domena je jedna od stvari koje su neophodne za kreiranje web stranice. Kroz ovaj tekst uputiti ćemo vas u izradu stranice i kako sami možete napraviti svoje mjesto na internetu.

Provjera domene jedan je od glavnih alata koji će vam pomoći prilikom odabira slobodnog naziva, a dostupan je kod svakog registra domena.

Izrada web stranice

Ako planirate pokretanje osobne stranice ili vam je potrebna stranica za tvrtku, prvi korak koji morate učiniti je odabir i provjera domene. Bez domene korisnici ne mogu posjetiti vašu web stranicu, a osim njene registracije kod izrade morate zakupiti i web hosting. Web hosting je server na kojem se nalaze sve datoteke s web stranice i koji je zadužen za:

  • dostupnost web stranice na internetu
  • primanje posjetioca na web stranici
  • količinu sadržaja koji se može nalaziti na stranici

Ako imate iskustva s nekim CMS-om, poput WordPressa ili Joomle, sama izrada web stranice ne predstavlja veliki problem. U protivnom je svakako bolje angažirati profesionalce, koji će vašu web stranicu optimizirati i napraviti željeni dizajn, prema kojem vi kasnije samo objavljujete sadržaj. Tako će vaša stranica izgledati profesionalno i kvalitetno, te biti u potpunosti optimizirana.

Provjera domene
Provjera domene jedan je od glavnih alata koji će vam pomoći prilikom odabira slobodnog naziva

Odabir domene

Iako mnogi ljudi smatraju da je najteži proces zapravo izrada web stranice, puno zahtjevnije je odabrati kvalitetnu domenu koja je slobodna. Budući da su domene unikatne, većina popularnih naziva je već zauzeta i zbog toga će vam kod odabira odlično poslužiti alat provjera domene. Ovaj alat će vam prikazati je li domena slobodna ili zauzeta za određene ekstenzije te je prvi korak prije registracije domena.

YouTube video
Prodaja domena može biti profitabilan posao

Prilikom odabira domene potrebno je odabrati naziv koji će odgovarati opisu stranice ili osmisliti naziv domene koji će se brendirati. Nakon što je provjera domene pokazala da je određena domena slobodna, potrebno je izvršiti njenu registraciju, tj. uplatiti novac. Ako pak ne uspijevate pronaći domenu na nekoj određenoj ekstenziji, pokušajte provjeriti i ostale ekstenzije za određeni naziv. Bitno da je domena na nekoj poznatoj ekstenziji, ali nije nužno da se nalazi na .com, već može i na .net ili .hr domeni.

Registracija domene

Domena se registrira na period od minimalno godine dana i može se produljivati koliko god vremena želite. Dok je domena registrirana na vas, ne može je nitko drugi registrirati dok ne istekne, a prije isteka jednostavno je produljite i ostat će u vašem vlasništvu.

Postovi iz iste kategorije: