Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Domena kao jedinstvena internetska adresa

Kućne adrese i njihova namjena svima su nam poznati. One postoje kako bi vas netko mogao pronaći u stvarnom svijetu. A kada je riječ o virtualnom svijetu, odnosno o internetu, tada se govori o domenama. Mnogi koji su tek nedavno otkrili čari interneta vjerojatno će se zapitati što je domena i čemu nam zapravo služi. A može se usporediti s gore navedenom kućnom adresom.

Domena predstavlja internetsku adresu, odnosno to je ono što morate unijeti u internetski preglednik ako želite posjetiti neku web stranicu. 

Dijelovi domene

Odgovor na pitanje što je domena najlakše je započeti objašnjenjem od čega se ona sastoji. A sastoji se od dva dijela:

  • Naziva 
  • Ekstenzije

Oni su odvojeni točkom. Uzmemo li na primjer google.com, google predstavlja naziv, a COM je ekstenzija. Naziv je ono što vlasnik web stranice uglavnom može proizvoljno odabrati, osim u određenim slučajevima kada se mora držati određenih pravila. 

Ekstenzija je također nešto što korisnik sam može odabrati, a na izbor su mu globalne i nacionalne ekstenzije. Svaka ima svoje prednosti i mane i svatko mora odlučiti koja će mu predstavljati bolji izbor.

Domena predstavlja internetsku adresu, odnosno to je ono što morate unijeti u internetski preglednik ako želite posjetiti neku web stranicu. 

Nacionalne i globalne domene

Uz odgovor na pitanje što je domena, mnoge će zanimati i kakve vrste postoje. Odgovor na to pitanje je također vrlo jednostavan, a riječ je o globalnim i nacionalnim. Od globalnih je svakako najpoznatija ona s .COM ekstenzijom, dok su nacionalne vezane uz određenu zemlju te se mogu prepoznati po kratici određene zemlje. Hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju .HR, slovenska ima ekstenziju .SI itd. 

Svaka od njih može imati određena pravila kojih se potrebno pridržavati pri registraciji. Globalne domene uglavnom nemaju nekih određenih pravila pa su upravo one najćešći izbor mnogih.

YouTube video

Online registracija

Nakon što ste saznali što je domena, vrijeme je i da saznate kako sami možete doći do nje. Za to će vam trebati usluge registracije domene. Nju vam nude brojne informatičke tvrtke, od onih domaćih pa sve do onih stranih. Odluka za koju tvrtku se odlučiti je samo na vama i nema neke velike razlike među njima

Cijeli postupak možete jednostavno obaviti online, a prije svake registracije morat ćete obaviti provjeru domene. Ta provjera će utvrditi je li netko već registrirao kombinaciju željenog naziva i ekstenzije jer ako jest, vi ćete morati napraviti neke izmjene. Sada kada ste naučili što je domena, registrirajte je i povežite sa svojim web stranicama i predstavite se globalnom tržištu.

Postovi iz iste kategorije: