Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Učinkovito spasite izgubljene podatke s diska

Računalima se danas mnogi koriste gotovo svakodnevno. Ona su mnogima postala alat kojima se stalno služe za posao, ali i u razne druge svrhe. Neki preferiraju stolna računala, a drugi pak više vole biti mobilniji pa se radije odlučuju za prijenosna računala. Bez obzira o kojoj vrsti se radi, jedno im je zajedničko. Podatke spremaju na određeni medij, a u većini slučajeva je to tvrdi disk.

Podaci su mnogima izuzetno vrijedni, ali nažalost, to shvate tek u trenutku kada dođe do neke havarije i kada dođe do njihovog gubitka. Srećom, postoje načini za spašavanje podataka iz diska, a u nastavku saznajte više o ovoj problematici.

Ne pokušavajte sami spasiti podatke s diska

Danas se na internetu mogu pronaći razne stvari, a između ostalog i razni programi za spašavanje podataka iz diska. No, preporuka je da to ipak ne radite sami, već da potražite pomoć stručnjaka. Naime, podaci s diska mogu nestati iz raznih razloga te se na temelju toga treba obaviti stručna procjena i postupak koji je najbolji za oporavak tih podataka.

Gore navedeni programi uglavnom pokušavaju spasiti podatke iz diska na određeni način i to u nekim slučajevima može pomoći, no može uzrokovati i još veću štetu pa podatke kasnije neće moći spasiti niti stručnjaci.

Spašavanje podataka iz različitih medija
Kada posjetite nekog stručnjaka koji se bavi spašavanjem podataka iz diska, prvi korak koji će on napraviti je dijagnostika diska.

Dijagnostika tvrdog diska

Kada posjetite nekog stručnjaka koji se bavi spašavanjem podataka iz diska, prvi korak koji će on napraviti je dijagnostika diska. Cilj te dijagnostike je da utvrdi o kakvom se kvaru radi, odnosno koji je razlog gubitka podataka. A on može biti:

  • Softverski
  • Hardverski 

Nije teško zaključiti da je softverski kvar nešto lakši za otkloniti, odnosno lakše je vratiti podatke ako su nestali zbog neke softverske greške. Hardverski kvar diska je nešto kompliciraniji i uglavnom ga mogu riješiti samo specijalizirane tvrtke.

YouTube video
Danas se na tržištu može pronaći nekoliko tvrtki koje se bave spašavanjem podataka iz diska.

Tvrtke za spas podataka

Danas se na tržištu može pronaći nekoliko tvrtki koje se bave spašavanjem podataka iz diska. Nakon određene dijagnostike, dat će vam procjenu što možete očekivati i koja bi otprilike bila cijena. Ako je riječ o hardverskom kvaru, očekujete i dosta visoku cijenu budući da se tada moraju koristiti posebni uređaji. Pomoću njih tvrtka će pokušati doći od nestalih podataka.

Kako biste spriječili da morate koristiti ovakve usluge u budućnosti, preporuka je da redovito radite sigurnosne kopije važnih podataka kako biste ih mogli lako vratiti u slučaju nekog kvara.

Rješevanje podatka iz diska zbog softverske greške.
Softverski kvar nešto lakši za otkloniti, odnosno lakše je vratiti podatke ako su nestali zbog neke softverske greške.

Postovi iz iste kategorije: