Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Laptopi za različite namjene

Laptop je prijenosno računalo težine do tri kilograma, napravljeno od metala i plastike. Najčešće se napaja uz pomoć baterije ili vanjskog AC/DC adaptera koji puni bateriju. Specifičnost laptopa je to što on u sebi integrira sve tipične komponente stolnog računala pa tako ima zaslon, tipkovnicu, miša, zvučnike itd.

Nekada je hardverska snaga laptopa bila znatno manja nego kod stolnih računala zbog njihove kompaktnosti, no današnjim razvojem tehnologije, laptopi mogu parirati stolnim računalima, a u nekim slučajevima su čak i lakši.

Hardverske karakteristike

Kao što je već rečeno, laptop ima sve komponente kao i stolno računalo, no u nešto drugačijem obliku pa je tako kućište prijenosnog računala napravljeno u obliku sklopivog kovčežića kod kojeg jedna njegova polovina predstavlja LCD zaslon, a druga polovica čini tipkovnicu ispod koje se nalazi matična ploča, grafička ploča, procesor i ostale komponente laptopa. 

Laptop
Laptop ima sve komponente kao i stolno računalo

Za razliku od stolnog računala, prijenosna računala imaju integriran pokazivač, odnosno miš koji se najčešće sastoji od dvije fizičke tipke te touchpad pločice pomoću koje se pomiče pokazivač na ekranu. Ukoliko niste obožavatelj ovakve vrste pokazivača, možete kupiti i bežični ili kabelski miš te ga instalirati na svoj laptop putem nekog dostupnog priključka, a najčešće se za to koristi USB priključak.

Podvrste laptopa

Danas postoji nekoliko podvrsta prijenosnih računala na tržištu, a evo i koji su:

 • Notebook – prijenosno računalo manjih dimenzija koje obično ima zaslonsku dijagonalu do 12 inča i teži do 1 kilogram. Cijena ove vrste laptopa je nešto niža, no niža je i njegova hardverska snaga u odnosu na stolna računala i neke veće laptope. Notebook najčešće ne sadrži uređaje za izmjenjive medije poput CD-a ili DVD-a.
 • Pločasto računalo ili tablet –  prijenosno računalo sa zaslonom koji je osjetljiv na dodir. Upravo zbog toga što ima zaslon osjetljiv na dodir, na njemu ne postoji tipkovnica, no moguće je kupiti je i držati ispod zaslona, kada vam nije potrebna.
 • Dlanovnik – prijenosno džepno računalo vrlo malih dimenzija koja se tijekom upotrebe drži na dlanu. Ova podvrsta prijenosnog računala ima zaslon osjetljiv na dodir
YouTube video

Najpoznatiji proizvođači laptopa

Brojne tvrtke danas proizvode laptope te se pri kupnji vrlo teško odlučiti čiji laptop odabrati, no odaberete li model nekog od idućih renomiranih proizvođača, sigurno nećete pogriješiti. Neki od najpopularnijih su:

 • Acer
 • Apple
 • Asus
 • Dell
 • Lenovo
 • Toshiba
 • HP
 • Huawei

Svi oni nude široki asortiman različitih modela koji se razlikuju po svojim perfromansama te svakako prije kupnje razmislite za što ćete koristiti prijenosno računalo kako biste kupili model koji će vam najviše odgovarati.

Čitajte i sljedeći članak:

Veća sigurnost za posjetitelje web stranica

SSL certifikat je sigurnosni mehanizam web stranice pomoću kojeg se šifriraju podaci koji se šalju prema i s web stranice.

Postovi iz iste kategorije: