Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Kloniranje diska u svrhu sigurnosti podataka

Kloniranje diska predstavlja proces gdje se hard disk ili SSD klonira na drugi jednaki disk i u slučaju bilo kakvog kvara podatci se ne gube, već se spaja klonirani disk i sve je opet dostupno. Kada želimo osigurati podatke klonirani disk za računalo je najbolji i najjednostavniji odabir, jer nas štiti od bilo kakvih kvarova i gubitka podataka. 

Kloniranje diska
Kloniranje diska je veoma jednostavan proces za profesionalce i nakon kloniranja vi skladištite novi disk do potrebe za njegovom upotrebom.

Razni kompjuterski programi omogućavaju kloniranje diska, no kako biste bili sigurni u to da vaše bitne datoteke ostanu sigurne i da je disk kloniran ispravno, potrebno je angažirati u pomoć profesionalce. Sve o kloniranju diska i mogućnosti spašavanja podataka saznajte u nastavku teksta.

Kloniranje diska na SSD

U današnje vrijeme najpoznatiji medij za pohranu podataka u računa nije hard disk, već SSD. U odnosu na HDD, prednosti SSD-a su:

  • brže pohranjivanje podataka
  • brže funkcioniranje računala
  • brže učitavanje programa

Kloniranje diska računala stvara jednaku kopiju na drugom disku, a ako ste koristili HDD, naša preporuka je da podatke klonirate na SSD i tako budete u korak s vremenom. Proces kloniranje presnimiti će sve podatke koji se nalaze na disku na novi i tako ćete imati kompletan klon koji u slučaju problema s starim diskom možete postaviti na računalo bez gubitaka podataka.

Kloniranje cijelog diska ili samo slike?

Postoje dvije varijante kloniranja diska, a to je da se na novom stvara slika starog diska ili da se klonira kompletni disk. Slika hard diska će imati znatno manju količinu podataka i dobro je rješenje kada nemate drugi hard disk odgovarajuće veličine. Prilikom kompletnog kloniranje morate paziti na to da je disk na koji se planira kloniranje minimalno veličine pohranjenog prostora na originalnom disku.

YouTube video

Pregled diska prije kloniranja

Veoma bitna stvar prije kloniranja je da pregledate disk koji namjeravate kopirati, kako bi kloniranje diska računala bilo jednostavnije i brže. Izbrišite sve datoteke koje vam nisu potrebne i oslobodite prostor te osigurajte da je disk na koji namjeravate klonirate podatke što slobodniji.

Korištenje kloniranog diska

Kloniranje diska je veoma jednostavan proces za profesionalce i nakon kloniranja vi skladištite novi disk do potrebe za njegovom upotrebom. Ako vam je stari disk prestao sa radom, tada novi disk postavljate u računalo i vi vraćate sve podatke sa starog diska od trenutka kada je on kloniran. Korištenje ne zahtjeva nikakve dodatne radnje, već jednostavno uklonite stari disk i postavite novi.

Kloniranje diska jedan je od najboljih načina za sigurno skladištenje podataka i pomoći će vam da ne morate u slučaju prestanka rada hard diska ići na spašavanje podataka.

Postovi iz iste kategorije: