Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Riješite se žgaravice na jedan od ovih načina

Kako se riješiti žgaravice

Velik je broj onih koji su simptome žgaravice pogrešno proutmačili pa su odmah pomislili kako doživljavaju srčani udar. Naime, to je zdravstveno stanje za koje je karakterističan bolan i peckajući osjećaj koji dolazi iz sredine prsišta ili gornjeg dijela želuca koji se širi prema grlu, a ponekad i prema čeljusti i ruci što je ponekad karakteristično upravo za srčani udar. 

Ipak, najčešće se ne radi o srčanom udaru već o žgaravici, odnosno prodoru želučane kiseline u grlo. Ponekad može vrlo brzo nestati, no nekada ona traje i po nekoliko sati i može postati kronična. Zbog toga što je osjećaj vrlo neugodan, mnogi se pitaju kako se riješiti žgaravice.

Ne prejedajte se

S obzirom da ovaj problem nastaje zbog popuštanja donjeg kružnog mišića jednjaka, nemojte se prejedati jer on ne radi dobro ukoliko je pod velikim pritiskom. Drugim riječima, ukoliko ste konzumirali prevelike količine hrane dolazi do njegovog popuštanja i oslobađanja želučane kiseline u jednjak. 

Stoga, ukoliko se pitate kako se riješiti žgaravice, drugi put konzumirajte manje obroke kako ne bi došlo do popuštanja mišića.

Kako se riješiti žgaravice - ne prejedajte se
Ne prejedajte se da bi se riješili žgaravice

Smanjite alkohol i gazirana pića

Iako je već vrlo poznato kako su alkohol i gazirana pića krivci za velik broj probavnih smetnji, nije loše ponoviti kako se riješiti žgaravice možemo ukoliko smanjimo količine konzumiranog alkohola i gaziranih pića koji je svojim djelovanjem pospješuju i pogoršavaju. Tome je tako zbog toga što:

  • alkohol i gazirana pića povećavaju količinu kiseline u želucu
  • dodatno opuštaju donji kružni mišić jednjaka
  • otežavaju samoočišćenje jednjaka od neželjene kiseline

Stari savjeti za otklanjanje problema žgaravice

Ukoliko je već došlo do pojave ovog neželjenog peckanja i pitate se kako se riješiti žgaravice, evo nekoliko savjeta:

Soda bikarbona i voda

Soda bikarbona neutralizira želučanu kiselinu i na taj način smiruje peckanje u jednjaku, a sve što trebate napraviti je rastopiti žličicu sode bikarbone u čaši vode te ju polako popiti.

YouTube video
Video: Popijte ovu limunadu na prazan želudac svako jutro tokom 7 dana, Evo šta mu se dogodilo

Podignite uzglavlje kreveta

Podizanje gornjeg dijela tijela otežava povratni protok kiseline tijekom noći zbog čega ona ostaje u želucu i ne šteti jednjaku.

Nosite široku odjeću

S obzirom da uska odjeća također loše djeluje na kružni mišić jednjaka, pokušajte nositi širu odjeću.

Hodajte

Kao i podizanje uzglavlja i hodanje je dobro rješenje ukoliko se želite riješiti ovog neugodnom problema jer uspravan položaj također onemogućava prodor želučane kiseline u jednjak.

Postovi iz iste kategorije: