Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Oksimetar je vrlo koristan uređaj

Na tržištu medicinskih pomagala danas se mogu pronaći vrlo zanimljivi uređaji koji vam mogu biti od koristi u raznim situacijama. Primjerice, tijekom trenutne pandamije koronavirusa, jedan od uređaja koji vam mogu biti izrazito korisni je i oksimetar. Riječ je o malom, prijenosnom uređaju koji će izmjeriti zasićenost kisikom u arterijskom hemoglobinu, a osim toga će i izmjeriti puls, odnosno srčanu frekvenciju. 

Ove stvari poželjno je povremeno mjeriti, pogotovo kod starijih osoba. A kada imate jedan ovakav uređaj kod kuće, stvari su vrlo jednostavne. Cijenom od nekoliko stotina kuna, oksimetar je vrlo poželjan uređaj za svako kućanstvo.

Oksimetar se pokazao odličnim kod kućnog korištenja tijekom ove pandemije. Naime, preporuka je da ga svakako redovito koriste osobe koje imaju razne dišne i srčane bolesti, bolesti pluća, ali i osobe koje su pretile.

Općenito o oksimetru

Oksimetar je mali uređaj u koji se stavlja prst te on na temelju toga vrši sva potrebna mjerenja. Najbolje je koristiti kažiprst, srednji prst i prstanjak kako bi mjerenja bila natočnija. Oksimetar mogu koristiti:

  • Odrasli (pod time se smatraju svi teži od 30 kg)
  • Djeca (s težinom od 20 do 30 kg)

Nikako se ne preporučuje njegova upotreba za novorođenčad i dojenčad. Većina modela na svom zaslonu nakon mjerenja prikazuje više različitih podataka. Podaci koje pokazuje većina oksimetara na tržištu su:

  • Postotak zasićenosti kisikom
  • Puls (srčanu frekvenciju)
  • Oblik pulsnog vala
  • Otkucaje srca

Naravno, modeli se razlikuju pa će oni najnapredniji pokazivati i još neke dodatne značajke. 

Koristi od oksimetra u pandemiji koronavirusa

Oksimetar se pokazao odličnim kod kućnog korištenja tijekom ove pandemije. Naime, preporuka je da ga svakako redovito koriste osobe koje imaju razne dišne i srčane bolesti, bolesti pluća, ali i osobe koje su pretile. Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom bi trebale redovito raditi provjere i s oksimetrom jer on može na vrijeme pokazati smanjenu zasićenost što može dovesti do pojave težeg oblika bolesti. 

Zato, imate li u kućanstvu starije osobe, oksmetar svakako predstavlja jedno od pomagala koje biste im trebali kupiti.

Birajte pouzdane proizvođače medicinskih dodataka

Kao i u raznim drugim industrijama, zbog sve veće popularnosti ovog medicinskog dodatka, tržište je preplavaljeno i raznim jeftinim modelima. No, nemojte nasjesti na reklame njihove kvalitete jer se nerijetko radi o modelima koji ne mogu toliko dobro i precizno detektirati sve potrebno.

YouTube video

Budući da je riječ o medicinskom uređaju koji ćete koristiti za poboljšanje svog zdravstvenog stanja, svakako se isplati uložiti i neke modele poznatijih proizvođača medicinske opreme. Njihovi uređaji se nerijetko koriste i u bolnicama, staračkim domovima i sličnim mjestima pa su svakako određeno jamstvo kvalitete.

Vrijeme koje provodimo u zatvorenom prostoru približilo se 90%. Iznimno je važno poboljšati klimatske uvjete u zatvorenom prostoru. Zrak se lako iscrpljuje, koncentracija CO₂ u usporedbi s kisikom raste i treba ga zamijeniti. Optimalno rješenje je instalacija klima uređaja koji osigurava kontroliranu izmjenu zraka, zbog toga pronađite pouzdanu tvrtku za instalaciju klima uređaja.

Postovi iz iste kategorije: