Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Dobro je znati kako računati ovulaciju

Bilo da planirate trudnoću ili je želite izbjeći, veoma je važno znati kada je u vašem menstrualnom ciklusu povećana mogućnost za postizanjem trudnoće. Jedan od najboljih načina za to jest računanje plodnih dana i ovulacije, uz koje ćete imati barem okvirnu sliku oko toga kada su vaši plodni dani.

Postupak nije uopće jednostavan i može vam biti odlična pomoć, bilo da planirate trudnoću ili je želite izbjeći.

Sve o ovulaciji

Prije no što krenete razmišljati o tome kako računati ovulaciju, važno je znati što je uopće ovulacija, a što plodni dani. U menstrualnom ciklusu, ovulacija se najčešće dešava negdje oko sredine ciklusa, točno dva tjedna prije početka novog ciklusa, te označava period u kojemu se jajna stanica izbacuje iz jajnika te je mogućnost za postizanjem trudnoće najveća. 

U menstrualnom ciklusu, ovulacija se najčešće dešava negdje oko sredine ciklusa

Kako stanice spermija mogu preživjeti u ženskome tijelu nekoliko dana, dva dana prije same ovulacije, kao i dva dana nakon nje smatraju se plodnim danima, te je tih pet dana u ciklusu šansa za začećem najveća.

Kalendarsko računanje 

Postoji nekoliko načina kako računati ovulaciju, a jedan od najlakših je putem kalendara. Veoma je važno voditi kalendar menstruacija, u kojemu ćete označiti:

  • Početak svake mjesečnice
  • Kraj svake mjesečnice 

Menstrualni ciklus traje od prvog dana mjesečnice pa sve do zadnjeg dana prije nove mjesečnice, a ovulacija se računa 14 dana prije početka novog ciklusa. Ako vodite kalendar, označite ovulacije za barem 6 prošlih ciklusa te ih usporedite. Najraniji početak plodnih dana i najkasniji završetak plodnih dana dat će vam period u kojemu se plodni dani mogu pojaviti u trenutnom ciklusu, a isto vrijedi i za ovulaciju. Ipak, računanje ovulacije na ovaj način nije najpreciznije, pogotovo ako vam trajanje ciklusa varira.

YouTube video

Dodatne opcije kod izračuna ovulacije

Uz kalendarsko računanje ovulacije, treba znati kako računati ovulaciju i na druge načine, kako bi rezultat bio što precizniji. Prije svega, tu je mjerenje bazalne temperature, koja je tijekom ovulacije nešto viša nego inače, no važno je imati podatke barem jednog ciklusa kako biste ih mogli usporediti. 

Praćenje vaginalne sluzi također vam može pomoći kako računati ovulaciju, jer će se ona tijekom ciklusa mijenjati. Vaginalna sluz drugačije je boje i konzistencije nego inače kada nastupi ovulacija. Na kraju, tu su i testovi ovulacije, koji prate razinu hormona u tijelu, no oni se ne koriste često za računanje ovulacije.

Postovi iz iste kategorije: