Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Kako spriječiti zatvor stolice i poboljšati probavu?

Kako spriječiti zatvor stolice i na koji način možete poboljšati probavu

Poremećaji probave znaju predstavljati pravu muku – kako za stare, tako i za mlade. Neovisno o tome koliko godina imate, svi se ponekada susretnemo s ovim problemom. Zatvor je jedan od najčešćih probavnih problema, a karakteriziraju ga nadutost, bol i pritisak u crijevima. Kako spriječiti zatvor stolice i na koji način možete poboljšati probavu, saznajte u nastavku.

Uzrok zatvora i problema s prodajom

Glavni uzrok problema s probavom je nepravilna prehrana i nedovoljna konzumacija povrća. Povrće je izrazito bogato vlaknima, koja su veoma važna za kvalitetan rad crijeva i probave. Kod definiranja zatvora, često se spominju i dva veoma stručna pojma: opstipacija i konstipacija. Opstipacija predstavlja poremećaj funkcioniranja crijeva, te izostanak spontanog pražnjenja crijeva. Konstipaciju karakterizira ne redovna i tvrda stolica. Ako stolicu imate rjeđe od 3 puta tjedno, tada imate problema s konstipacijom. 

Kako spriječiti zatvor stolice i vratiti se normalnom životu

Dodatni problemi koji mogu uzrokovati zatvor su: nedovoljna konzumacija vode, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, neki lijekovi, bolest i promjena prehrane. Ovo su najučestaliji uzroci zatvora, a u nastavku teksta saznajte kako spriječiti zatvor stolice i vratiti se normalnom životu.

Kako spriječiti zatvor i poboljšati probavu?

U prethodnom odlomku napisali smo neke najčešće uzroke zatvora i problema s probavom. Kako biste izbjegli zatvor, pratite ovih 5 savjeta koji će vam pomoći:

Pijte dovoljne količine vode

Voda je izvor života i neophodna je za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. Do zatvora može doći zbog nedovoljnih količina vode u tijelu.

YouTube video

Prirodni laksativi

Ako se pitate kako spriječiti zatvor stolice, odgovor je povrće i voće. Mnogi prirodni laksativi mogu vam pomoći da se riješite problema sa sporom probavom. Orašasti plodovi, smokve, jabuka, zob, mahunarke, zeleno lisnato povrće i razno drugo voće naziva se prirodnim laksativima. Zbog velike količine vlakana oni su odlično oružje u borbi protiv zatvora.

Masti mogu pomoći

Zdrave masti, poput omega 3 masnih kiselina, mogu pomoći da se rad vaših crijeva vrati u normalu. To mogu biti maslinovo ulje, jaja, ribe, sjemenke ili avokado.

Masaža

Kako biste potakli rad crijeva i ubrzali probavu, može vam pomoći masaža.

Probiotici

Neophodni za rad crijeva, probiotici vam mogu pomoći da vašu probavu vratite u normalu.

Dodatci prehrani koji potiču probavu

U slučaju da vam prirodni načini ne pomažu i dalje se pitate kako spriječiti zatvor stolice, možete se odlučiti na neke dodatke prehrane. Probiotici Golden Tree Complete Biotics mogu vam pomoći da prehranu vratite u normalu, zbog svoje jedinstvene formule. Čak 20 milijardi dobrih bakterija, neophodnih za rad crijeva, nalazi se u samo jednoj tableti.

Postovi iz iste kategorije: