Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Progresivna stakla štede novac i vrijeme

Svakodnevno korištenje pametnih mobitela, gledanje televizije i različitih ekrana na poslu te općenita izloženost plavoj svjetlosti rezultiraju raznim poremećajima vida. Umjesto da nam se slika iz dvije daljine jasnog vida (daleke i blize točke) u rožnici oka (plankonveksnoj leći) lomi točno na mrežnici, slike nastaju ispred i iza te su tada nejasne. Progresivna stakla odlična su zamjena umjesto korištenje dvije vrste naočala za blizinu i daljinu.

Postoji nekoliko poremećaja vida: kratkovidnost, dalekovidnost, staro oko, astigmatizam… Svi su oni relativno česti: pogotovo slučaj starog oka kada se ono, zbog manjka elastičnosti mišića, više ne može akomodirati (prilagođavati). Akomodacija je potrebna po formuli leće, ali jednostavno rečeno: slika se uvijek mora stvoriti na istom mjestu, a predmeti nam nisu uvijek jednako udaljeni pa stoga oko mijenja svoj fokus (žarišnu duljinu).

Progresivna stakla su pametno rješenje za korisnike sa više različitih dioptrija

Općenito se svi problemi s vidom rješavaju lećama. Ne mislimo isključivo na kontaktne leće, već i na one koje se nalaze u vašim naočalama. Te leće mogu biti konvergentne (za dalekovidnost), divergentne (za kratkovidnost) te bifokalne (za staro oko). Starom oku se spoje bliza i daleka točka.

YouTube video

Ako nosite naočale ili kontaktne leće, sigurni smo kako su vam dioptriju mijenjali bar nekoliko puta. Osim što je cijeli proces pregleda kompliciran i traje, svaki put kupovati nova stakla (leće) veliki je financijski pothvat te si mnogi isti ne mogu priuštiti samo tako. Tada se javljaju progresivne leće koje su napravljene tako da u sebi sadrže nekoliko dioptrija. One su prvenstveno namijenjene osobama starijim od 40 godina, ali niste isključeni ako ste mlađi. Progresivna stakla uštedjet će vam novac i vrijeme.

Evo kako saznati jeste li kandidat za progresivna stakla

Na to vam pitanje može odgovoriti samo oftalmolog. Iako su djelatnici u optikama često vrlo iskusni, neki vam samo pokušavaju prodati proizvod te mogu napraviti grešku. Prezentirajte svoj problem liječniku opće prakse, uputnicom za oftalmologa naručite se i obavite pregled te pri iščitavanju nalaza kod istog (oftalmologa, ne liječnika opće prakse)  i tražite informacije. Progresivna stakla su novitet na tržištu i ona u sebi sadrže nekoliko dioptrija, stoga su pogodna za starije ljude.

Bitno je da budete iskreni i precizni da profesionalac zna što mu je činiti. Morate biti iskreni, i ne ublažavati situaciju jer, pogrešna dijagnoza još više uništava oko.

Znate da je Popsocket kompatibilan sa većinom maski za mobitele pa nije potrebno da ju skidate. Mogu se ljepiti i odljepljivati proizvoljno. Više o njima možete pročitati ako slijedite linku.

Parodontoza. Nedavna istraživanja procjenjuju da gotovo polovica ljudi u dobi od 30 godina i više pokazuju neku vrstu parodontne bolesti – bilo da se radi o blagoj bolesti. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: