Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

VPS server je optimalno rješenje za mnoge

VPS server je dostupan po pristupačnim cijenama

Jednom kada ste se odlučili na internet postaviti svoje stranice, bilo da je riječ o nekim osobnim stranicama kojima predstavljate sebe, svoj hobi ili nešto slično, bilo da je riječ o poslovnim stranicama, morate ih negdje smjestiti. Ovdje na red dolazi usluga web hostinga uz koju ćete svoje web stranice postaviti na neki server. Server nije ništa drugo nego računalo koje je stalno povezano na internet, kako bi vašim stranicama korisnici mogli pristupiti u bilo koje doba dana i noći.

Postoje razni paketi web hostinga, no VPS server se mnogima pokazao kao najoptimalnije rješenje koje nudi najviše za utrošen novac.

Usporedba s ostalim vrstama hostinga

Uz VPS server, ističu se još dvije popularne vrste hostinga:

  • Dijeljeni
  • Namjenski server

No, iako su i nekim stvarima slični, oba se dosta razlikuju od VPS servera. Primjerice, dijeljeni hosting vam omogućuje smještaj stranica na nekom poslužitelju, ali u tom slučaju dijelite i njegove performanse, ali i softverski dio s drugim korisnicima, odnosno nema puno mogućnosti za personalizaciju. 

Namjenski server pak omogućuje da imate server samo za svoje potrebe, ali po dosta visokoj cijeni. VPS server predstavlja zlatnu sredinu, odnosno dijelite hardverske resurse nekog poslužitelja s drugim korisnicima, ali imate mogućnost personalizacije, odnosno instaliranja vlastitih potrebnih programa. 

Optimalna cijena smještaja web stranica

VPS server je dostupan po pristupačnim cijenama. Nešto je skuplji od dijeljenog hostinga, ali dosta jeftiniji od zakupa namjenskog poslužitelja. No, cijena ugovaranja VPS servera se također može razlikovati zbog toga što postoje razni paketi VPS servera koji se razlikuju po broju uključenih usluga. Neke od usluga koje možete pronaći u tim paketima su:

  • Broj CPU jezgri
  • Količina radne memorije
  • Količina prostora na serveru
  • Količina prometa

Zbog toga je važno napraviti određene planove što će vam biti potrebno te prema tome odabrati željeni paket.

Domaće i strane informatičke tvrtke

VPS server možete ugovoriti putem domaćih ili stranih tvrtki. Na kraju ćete dobiti gotovo identičnu uslugu, odnosno dobit ćete mjesto na nekom poslužitelju te virtualni pristup do tog svog dijela servera. Svi oni koji ne barataju dobro stranim jezicima, vjerojatno će se odlučiti za domaća rješenja.

YouTube video

Oni koji dobro razumiju strane jezike, možda će se odlučiti i za neko rješenje neke strane tvrtke. Tamo ponekad možete dobiti nešto niže cijene VPS servera ili pronaći nešto više usluga uključenih u određeni paket. U svakom slučaju, vrijedi provjeriti i istražiti što se sve nudi na tržištu.

sučelje cPanel

Jednostavna konfiguracija i upravljanje uz cPanel sučelje

Kada odlučite na internet postaviti svoje web stranice kako bi stalno bile dostupne posjetiteljima, morat ćete odabrati uslugu hostinga. Ona podrazumijeva da dobijete mjesto na nekom serveru na koje ćete ih smjestiti ili da zakupite cijeli server pa ih onda tamo smjestite.

Postovi iz iste kategorije: