Najnovije vijesti

Najnovije vijesti

Udobne ljetne espadrile

U toplije vrijeme godine sve što želimo napraviti je osloboditi se od stvari koje su nas sputavale zimi. Krećemo naravno od šalova, kapa i rukavica, ali s podizanjem vremenske temperature na red dolaze i džemperi i majice dugih rukava koje mijenjaju vesele i lepršave majice kratkih rukava. Debele zimske hlače zamjenjuju se trapericama, a oslobođenje od zimskih okova traže i stopala pa se iz zimskih čizmica polako vraćamo u najdraže ženske tenisice. A nakon toga stopala nam žude za šarenim i udobnim pletenim. A espadrile su šlag na tortu svakog proljetnog i ljetnog izdanja.

Kratka povijest espadrila

Espadrile su, kako njihovo ime već i navodi, porijeklom iz Španjolske. Njihovo ime potiče od riječi esparto koja je ime trave od koje se često radila špaga, glavni dio espadrila. Njihov početak seže još u 14. stoljeće, kada su ih često nosili kmetovi, kao potrošnu robu jednostavnu i relativno jeftinu za izradu.

Masovnu popularizaciju espadrile su doživjele tijekom 80-ih kada su bile rado viđen gost na stopalima svih trendsetera, bilo da se radilo o muškarcima ili ženama. Negdje u to doba, shvativši da je juta ipak jedan od najčvršćih materijala, kreće izrada jutenih espadrila, od čega uvelike profitira Bangladeš, najveći izvoznik jute na svijetu. Ipak, prolaskom osamdesetih popularnost espadrila polako nestaje i one se gotovo u potpunosti zaboravljaju i mijenjaju najobičnijim sandalama.

Opet u trendu

Ipak, kako su se u trend polako vraćale osamdesete, tako su i espadrile ponovno pronašle svoje mjesto u našim ormarima. Na petu ili ravne, s otvorenim prstima ili vezicom od špage, ili pak u svom najjednostavnijem obliku, espadrile su se ponovno počele pojavljivati na tržištu. Njihova je popularnost kao ljetne obuće danas ponovno na vrhuncu.

YouTube video

Iako su se espadrile uvelike promijenile od svojih prethodnika iz 14. stoljeća, jedna stvar je ostala ista, a to je njihova cijena. Osim ako se ne odlučite za model s potpisom nekog dizajnera, espadrile su uvjerljivo jedne od najjeftinijih vrsta obuće.

Osim što danas i najjednostavnijim outfitima daju notu nostalgije za osamdesetima, espadrile su veoma pristupačne, čak i kada se uzme u obzir njihova loša navika da se raspadnu na prvoj kiši. Stoga, dolaskom toplijeg vremena posegnite za svojim espadrilama koje će u potpunosti preobraziti vaš stil.

Ako vam trebaju novi modni dodaci, kao naprimjer ženski šalovi, onda si pročitajte članak na tu temu. Slijedite linku da pročitate cijeli članak.

Ženske perike i umeci od prirodne kose. Sintetičke perike u različitim bojama i nijansama – crne, smedje, plave, ridje. Prirodna kosa na klipsama za nadogradnju. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: